Evropa

Trka s vremenom na ratištu u Ukrajini: Kako će "faktor zime" uticati na borbe - rat bi mogao da uđe u potpuno novu fazu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The New York Times, BBC

14/11/2022

-

12:09

Trka s vremenom na ratištu u Ukrajini: Kako će "faktor zime" uticati na borbe - rat bi mogao da uđe u potpuno novu fazu
Ukajinski vojnici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za malo manje od mesec dana u Ukrajinu stiže zimsko vreme i to bi moglo da omete ukrajinske oružane snage u pokušajima da povrate teritoriju od Rusije. Kijev i Moskva u trci su sa vremenom pre nego što zima zakomplikuje vojne operacije, a francuski list Figaro piše da je "general Zima" kroz istoriju intervenisao četiri puta u korist Rusije, prvo protiv Mongola, zatim protiv Šveđana i Francuza, i konačno protiv Nemaca. Stoga se postavlja pitanje - šta će se dogoditi kada je reč o ratu u Ukrajini?

Između decembra i marta, kako piše BBC, prosečna temperatura u Ukrajini pada između -4,8 i dva stepena Celzijusa. Sneg pada u decembru, januaru i februaru, ali su zime blaže na jugu zemlje. Dok su u Kijevu, na primer, temperature već počele da padaju do tačke smrzavanja, u južnoj Hersonskoj oblasti one su znatno više.

Šta bi to moglo da znači za ukrajinske i ruske trupe? Blatanjavi teren i duboki sneg otežaće brzo kretanje trupa i njihovih vozila, a veliki problem biće i održavanje snabdevanja snaga. Iako zvaničnici kažu da će Moskva verovatno da nastavi da napada ukrajinske trupe, baze, infrastrukturu i električnu mrežu, očekuje se da će predstojeća zima doneti usporavanje vojnog napredovanja obe strane. 

Ipak, šta će se tačno događati, nezgodno je predviđati i to ne samo zbog vremenskih prilika. Činjenica je da su potezi dve armije često nepredvidivi, a poslednji u nizu, nakon što su se ruske snage povukle iz grada Hersona, mogao bi i te kako da utiče na budućnost ovog oružanog sukoba, posebno u narednim mesecima.

Zastoj tokom zime?

Visoki zvaničnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena kažu da će ruske vojne operacije u Ukrajini ostati u zastoju i tokom sledeće godine, pošto je nedavni napredak Ukrajine uzdrmao nade Moskve da će zauzeti više teritorija u oblastima koje je Vladimir Putin pripojio Rusiji.

Kao još jedan veoma snažan udarac na Moskvu, Kremlj je u petak objavio da su se njihove snage povukle iz strateški važnog grada Hersona na jugu Ukrajine i prebacile na drugu stranu reke Dnjepar. Američki zvaničnici veruju da je odluka Rusije da se povuče iz grada delimično zasnovana na zabrinutosti da će njeni vojnici biti opkoljeni i da ne bi mogli da budu snabdevani kada zima dođe, piše Njujork tajms.

Zimska pauza bi, kako se navodi, mogla da traje i šest meseci. Kiša i meko tlo krajem novembra usporiće kretanje obe vojske. Zatim, kako temperatura bude padala i zemlja se smrzavala, tenkovima i kamionima će biti lakše da se kreću. Ali, mogućnost velikog snega i još hladnijeg vremena mogli bi da otežaju loše opremljenoj ruskoj vojsci da pokrene bilo kakvu novu ofanzivu.

Kako je za Euronews Srbija rekao istoričar Aleksandar Životić, najverovatnije je da će u narednom periodu doći do stabilizacije frontova, ali dodaje i da će se svakako voditi lokalne borbe.

"Verujem da će Rusija pokušavati da u Donjeckoj oblasti ostvari određeni uspeh. Sve ostalo će, izuzev tih lokalnih sukoba voditi ka jednom privremenom smirivanju intenziteta borbenih dejstava što će naravno obe strane očigledno iskoristiti i za konsolidaciju i za popunu i za pregrupisavanje svojih snaga i za pripremanje nekih budućih kampanja koje će svakako započeti ili tokom zime kada dođe do smrzavanja tla u jednom momentu ili sa početkom proleća", rekao je on.

profimedia

 

A kako navodi Njujork tajms, sa pauzom koja je uzorkovana vremenskim prilikama, rat će ući u novu fazu. Rusija će verovatno intenzivirati svoje napade na infrastrukturu, tvrde američki zvaničnici. Ukrajina bi sa druge strane mogla da pojača svoju kampanju osmišljenju da pokaže da može da uzvrati.

Bajdenova administracija tvrdi da je ključno iskoristiti zimsko "usporavanje" za obnovu i snabdevanje oružjem. Pentagon je u utorak najavio dodatnih 400 miliona dolara pomoći u oružju. Ipak, zvaničnici  Kijevu i pored toga kažu da im je potrebno još sistema protivvazdušne odbrane, osim SA-11 i S-300 koje ukrajinska vojska već ima, više nekova, pa čak i borbenih aviona kako bi ponovo zauzeli oblasti koje je Rusija anektirala.

Prilika za mirovne pregovore?

Američki general Mark Mili, glavni vojni savetnik predsednika Bajdena, rekao je ove nedelje da je nadolazeće hladno vreme prilika za obe strane da razmotre mirovne pregovore. Kako je rekao, u ratu je već ubijeno ili ranjeno 100.000 ruskih vojnika, dodajući da je Ukrajina verovatno pretrpela sličan broj žrtava.

Međutim, američki zvaničnici priznaju da su dve zemlje daleko od takvih pregovora.

Kremlj bi svakako želeo da primirje bude uspostavljeno u narednim mesecima kako bi popuio svoju vojsku i ojačao poziciju na terenu, napisala su dva ruska vojna analitičara u analizi RUSI instituta. Analitičari Džek Vatling i Nik Rejnolds rekli su da ruska vlada ohrabruje međunarodne partnere Ukrajine da izvrše pritisa na vladu u Kijevu da pregovara o primirju.

Nekoliko vojnih analitičara kaže da nije u interesu Ukrajine da odustane ove zime, posebno pošto Rusija nastavlja da cilja na civilnu infrastrkuru i električnu mrežu. Ukrajinski zvaničnici kažu da veruju da će Rusija takođe verovatno da napadne sistem vodosnabdevanja zemlje.

Sa problemima sa opremom i prilivom neregrutovanih vojnika koji će morati da budu vojno obučeni, Rusija se najverovatnije nada da će iskoristiti zimsku pauzu za obnovu, rekli su američki zvaničnici.

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, smatra da Rusija politički i psihološki nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa, ali da će biti spremna nakon što ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad Donjeckom ili Luganskom.

"Politički i psihološki Rusija nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa. Ali to će se dogoditi. Odmah nakon oslobođenja Donjecka ili Luganska", napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovoj oceni, podrška ratu u Rusiji brzo opada i svi, od, kako je naveo, "oligarha do obućara" saglasni su da je vreme da se rat završi, prenosi Interfaks Ukrajina.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Марија

14.11.2022 17:54

Руска војска лоше опремљена? О какво фатално подцењивање

Evropa