Fokus

Tramp objavio kandidaturu za predsednika SAD, Ivanka saopštila da neće učestvovati u očevoj kampanji

Komentari

Autor: BBC

16/11/2022

-

07:40

Tramp objavio kandidaturu za predsednika SAD, Ivanka saopštila da neće učestvovati u očevoj kampanji
Donald Tramp - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp objavio je svoju kandidaturu na predsedničkim izborima koji će se u toj zemlji održati 2024. godine. Odluku da ulazi u predsedničku trku Tramp je svojim pristalicama saopštio juče na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi pred televizijskim kamerama, prenosi CNN.

Govoreći u utorak uveče pred pozvanom publikom iz dvorane svog privatnog kluba Mar-a-Lago u Palm Biču, Tramp je rekao: "Mi smo nacija u opadanju. Za milione Amerikanaca, protekle dve godine pod Džoom Bajdenom bile su vreme bola, teškoća, anksioznosti i očaja."

Nastavio je: "Da bih Ameriku ponovo učinio velikom i slavnom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država."

profimedia

Tramp prilikom objave kandidature u viri Mar-a-Lago

Neposredno pre govora, podneo je dokumentaciju Saveznoj izbornoj komisiji kojom je zvanično proglasio svoju predsedničku kandidaturu i otvorio račun za prikupljanje sredstava.

Dodao je da to neće biti samo njegova kampanja, već svih republikanaca. Ukoliko pobedi, Tramp će postati drugi predsednik SAD kome je to pošlo za rukom na dva neuzastopna izbora.

U međuvremenu, ispred Mar-a-Laga, pristalice su se okupile da mašu zastavama Trampa 2024. Trampov govor je trajao više od sat vremena i dotakao se mnogih istih tema koje već mesecima ponavlja na sceni.

profimedia

Trampove pristalice

To uključuje bezbednost granica, energetsku nezavisnost i kriminal, kao i napade na Bajdenov dosije na funkciji.

Ivanka Tramp saopštila da neće učestvovati u kampanji oca

Njegova supruga Melanija Tramp pridružila mu se na bini na kraju govora. Ali bilo je manje članova porodice prisutno nego na nekim od njegovih prošlih događaja, a Ivanka Tramp i Donald mlađi nisu prisustvovali, prenosi BBC.

profimedia

Od članova porodice prisustvovala samo Melanija

Ćerka Donalda Trampa, Ivanka Tramp je izdala saopštenje u kojem je navela da neće biti deo očeve kampanje 2024. "Mnogo volim svog oca", počinje izjava. "Ovog puta biram da dam prednost svojoj maloj deci i privatnom životu koji stvaramo kao porodica."

"Ne planiram da se bavim politikom. Iako ću uvek voleti i podržavati svog oca, ubuduće ću to činiti van političke arene."

Dok je njen otac bio u Beloj kući, i Ivanka i njen suprug Džared Kušner su bili viši savetnici. Kušner je posebno igrao veliku ulogu u politici administracije, uključujući uvođenje novog mirovnog plana za Bliski istok.

Bajdenova reakcija na kandidaturu

Skoro 17.700 km dalje na samitu G20 na Baliju u Indoneziji, Bajdena su pitali da li ima reakciju na Trampovu najavu.

"Ne, ne baš", rekao je demokratski predsednik. Prošle nedelje je snimljen kako se smeje kada je novinar sugerisao da je Trampova baza podrške i dalje jaka.

Ipak, na Tviter profilu Bajdena obajvljen je snimak posvećen Trampu u kojem se navodi da je bivši predsednik izneverio Ameriku.

Komentari (1)

Ivan Kovačević

16.11.2022 10:38

U pravu je Berluskoni kada je rekao: "Kod Trampa mi se najviše sviđa ... Melanija".

Svet