Fokus

Novi protesti u Iranu, Hamnei upozorava na širenje bunta

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2022

-

19:18

Novi protesti u Iranu, Hamnei upozorava na širenje bunta
ASSOCIATED PRESS - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Protesti su i danas održani na univerzitetima i u brojnim gradovima Irana, a vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio je da bi "neprijatelji" zemlje mogli da pokušaju da mobilišu i radnike jer nisu uspeli da sruše vladu tokom dvomesečnih nemira.

"Do ovog časa, hvala Bogu, neprijatelji su poraženi, ali oni svakoga dana imaju novi trik. Nakon današnjeg neuspeha oni mogu da usmere svoje napore da uključe i radnike i žene", upozorio je Hamnei, javlja iranska državna televizija, a prenosi Rojters.

Talas nemira izbio je u septembru izazvan smrću mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral nakon privođenja zbog nošenja "neprikladne odeće". Žene i studenti su odigrali istaknutu ulogu u masovnim uličnim demonstracijama, paleći hidžabe kako bi osudili strogi islamski kodeks oblačenja koji je u Iranu nametnut ženama.

U izveštaju Rojtersa se ocenjuje da su ovi smeli protesti najveći izazov koji su nezadovoljni građani Irana postavili pred iranske verske vlasti koje za bunt okrivljuju inostrane neprijatelje Teherana i njihove agente.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet