Fokus

Oprečni podaci iz Irana: Navodni snimak požara kuće ajatolaha Homeinija se širi društvenim mrežama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2022

-

18:38

Oprečni podaci iz Irana: Navodni snimak požara kuće ajatolaha Homeinija se širi društvenim mrežama
Oprečni podaci iz Irana: Navodni snimak požara kuće ajatolaha Homeinija se širi društvenim mrežama - Copyright Printskrin/Twitter

veličina teksta

Aa Aa

Društvenim mrežama kruže video snimci na kojima se vidi paljenje rodne kuće osnivača Islamske Republike Iran ajatolaha Ruholaha Homeinija, a aktivisti tvrde da su je zapalili demonstranti,  prenose svetske agencije. Ove informacije, pak, demantuju poluzvanični iranski izvori.

Sa jedne strane, Rojters je potvrdio da se na ovom mestu dešava požar, a ta potvrda podrazumeva dva video klipa na kojima se vide karakteristični lukovi koji odgovaraju onima na snimcima zgrade načinjenim ranije. Međutim, nije mogao da potvrdi kada su snimci zaista napravljeni. Sa druge strane, poluzvanična novinska agencija Tasnim demantovala je da je Homeinijeva kuća zapaljena, dodajući da se ispred kuće okupio mali broj ljudi.

Na snimcima na društvenim mrežama može se videti na desetine ljudi kako skandiraju, dok zgrada gori.

 

 

Aktivistička mreža 1500Tasvir saopštila je da se incident dogodio u četvrtak uveče u Homeinijevom rodnom gradu, južno od glavnog grada Teherana.

"Izveštaj je lažan. Vrata kuće pokojnog osnivača velike revolucije otvorena su za javnost", saopštila je novinska agencija Tasnim. 

Ajatolah Ruholah Homeini je umro 1989. godine. Njegov naslednik, ajatolah Ali Hamnei u poroteklom periodu se nalazi pod jakim pritiskom zbog protesta širom zemlje koji su pozivali na njegovu smrt, a koji su izazvani smrću Mahse Aminija 16. septembra u pritvoru iranske moralne policije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet