Fokus

Vodeći svetski mediji pozvali na oslobađanje Asanža: "Optužnica opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman SAD"

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

20:15

Vodeći svetski mediji pozvali na oslobađanje Asanža: "Optužnica opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman SAD"
Vodeći svetski mediji pozvali na oslobađanje Asanža: "Optužnica opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman SAD" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći mediji iz SAD, Velike Britanije i Evrope pozvali su danas na obustavljanje sudskog postupka koji se u SAD vodi protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, sa kojim su sarađivali u prošlosti.

„Ova optužnica predstavlja opasan presedan i preti da potkopa Prvi amandman SAD i slobodu štampe“, naveli su u otvorenom pismu urednici i izdavači Gardijana, Njujork Tajmsa, Monda, Der Špigla i El Paisa, prenosi Rojters.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijuniranje, objavljivanje poverljivih američkih vojnih spisa i diplomatskih depeša. Asanžove pristalice ističu da je on borac protiv establišmenta koji je žrtvovan. jer je razotkrio zločine SAD, uključujući sukobe u Avganistanu i Iraku.

U ponedeljak se navršilo 12 godina otkako je Vikiliks objavio više od 250.000 dokumenata, koje je Asanž dobio od nekadašnjeg vojnika SAD Čelsi Mening.

Dokumenti su razotkrili korupciju, diplomatske skandale i špijunske poslove SAD na međunarodnom nivou.

Asanž je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu pre nego što ga je britanska policija uhapsila 2019. godine zbog kršenja uslova kaucije.

Nalazi se u zatvoru u Londonu, dok se odlučuje o njegovom izručenja. Ako ga Britanija bude izručila SAD, preti mu kazna do 175 godina u američkom zatvoru maksimalne bezbednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet