Fokus

Slepi putnici otkriveni na tankeru: Trojica muškaraca 11 dana putovala u Africi spavajući na kormilu tik uz more (FOTO)

Komentari

Autor: BBC

29/11/2022

-

15:07

Slepi putnici otkriveni na tankeru: Trojica muškaraca 11 dana putovala u Africi spavajući na kormilu tik uz more (FOTO)
Slepi putnici otkriveni na tankeru: Trojica muškaraca 11 dana putovala u Africi spavajući na kormilu tik uz more (FOTO) - Copyright Tanjug AP/Salvamento Maritimo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tri slepa putnika pronađena su na brodu koji je 11 dana putovao iz Nigerije do ostrva Gran Kanarije, saopštile su španske vlasti. Oni su sedeli na kormilu i tako su otkriveni. Na fotografiji koju je podelila obalska straža, vidi se kako muškarci sede na kormilu naftnog tankera sa stopalima udaljenim manje od metar od vode.

Oni su prevezeni u bolnicu na odredištu tankera Gran Kanarija gde se leče od umerene dehidratacije. Nejasno je da li su ceo put proveli sedeći na kormilu.

Tanker Altini Drugi, koji plovi pod malteškom zastavom sigao je u Las Palmas na ostrvo Gran Kanarija iz najvećeg nigerijskog grada Lagosa, što je put dug više od 2.700 nautičkih milja.

Muškarce su pregledali lekari na doku gde su pronađeni, a ubrzo su prebačeni u bolnicu, navodi španska novinska agencija EFE.

Ovo nije prvi puta da su slepi putnici pronađeni na kormilima koju su nalik oštrici koja se nalazi ispod broda i koristi se za upravljanje. Dečak star 14 godina koji je takođe putovao od Lagosa 2020. godine rekao je listu El Pais da je proveo čitavih 15 dana na kormilu ogromnog tankera za gorivo.

Hospitalizovan je po dolasku, nakon što je preživeo na slanoj vodi i naizmenično spavao u rupi iznad kormila sa ostalim muškarcima s kojima je putovao. "Bili smo veoma slabi. Nisam ni zamišljao da može biti ovako teško", rekao je.

U drugom incidentu iste godine, četvorica muškaraca pronađena su na kormilu norveškog naftnog tankera Šampion Pula nakon što je putovao od Lagosa do Las Palmasa. Izveštaji su tada govorili da su se muškarci sakrili u protoriji iza kormila tokom 10 dana na moru.

Broj migranta koji čamcima prelaze iz zapadne Afrike do Kanarskih ostrva u vlasništvu Španije značajno je porastao poslednjih godina. Putovanja su duga, opasna i smrtonosna. U 2021. godini Međunarodna organizacija UN za migracije zabeležila je 1.532 smrtna slučaja na ovoj ruti.

 

Komentari (0)

Svet