Fokus

Preminuo dugogodišnji kineski lider Đijang Cemin, na vlast došao posle protesta na Tjenanmenu

Komentari

Autor: BBC

30/11/2022

-

09:54

Preminuo dugogodišnji kineski lider Đijang Cemin, na vlast došao posle protesta na Tjenanmenu
Đijang Cemin - Copyright AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Kine Đijang Cemin preminuo je danas u 96. godini. Kineska novinska agencija navodi da je umro posle podneva.

U pitanju je kineski lider koji je na čelo države došao nakon protesta na Trgu Tjenanmen. Đijang je došao na vlast nakon krvavog gušenja demonstranata 1989. na trgu Tjenanmen u Pekingu i oko njega, što je dovelo do međunarodnog izopštenja Kine

AP/Sadayuki Mikami

Protesti na Tjenanmenu 1989. godine

Ovaj događaj izazvao je ogorčenu borbu za vlast u vrhu kineske Komunističke partije između tvrdolinijaških reakcionara i reformatora.

To je dovelo do toga da je Đijang, koji je prvobitno bio viđen kao naporan birokrata, podignut na visoku funkciju. Izabran je za kompromisnog lidera, u nadi da će ujediniti tvrdolinijaše i liberalnije elemente.

On je nadgledao mirnu primopredaju Hong Konga 1997. godine, ali je bio kritikovan zbog žestokog obračuna sa verskom sektom Falun Gong 1999. godine.

Bio jedna od glavnih ličnosti kineske istorije poslednjih decenija. Vodio je državu u godinama kada se Kina otvorila u ogromnim razmerama i doživela ekonomski rast.

Cemin je na položaju generalnog sekretara KP Kine između 1989. i 2002. godine. Predsednik Narodne Republike Kine bio je između 1993. i 2003. godine, a predsedavajući Centralne vojne komisije od 1989. i 2004. godine

Komentari (0)

Svet