Fokus

Vlada Argentine: Protest Velikoj Britaniji zbog najave slanja KBS na Foklandska ostrva

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

20:43

Vlada Argentine: Protest Velikoj Britaniji zbog najave slanja KBS na Foklandska ostrva
Vlada Argentine: Protest Velikoj Britaniji zbog najave slanja KBS na Foklandska ostrva - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Argentine saopštilo je  da će uložiti protest Velikoj Britaniji nakon medijskih napisa o odluci Prištine da pošalje do sedam pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga na Folklandska (Malvinska) ostrva u okviru britanskih snaga.

"Argentinska vlada snažno odbacuje nameru da se pošalju nove vojne trupe na Malvinska ostrva", napominje se u saoštenju objavljenom na sajtu ministarstva Argentine, koja se sa Velikom Britanijom spori oko Foklandskih ostrva. 

Kako se ocenjuje, takav potez predstavlja neopravdanu demonstraciju sile i namerno odstupanje od poziva brojnih međunarodnih rezolucija Generalne skupštine Ujedinjene nacije i drugih međunarodnih foruma "koji pozivaju i Argentinu i Veliku Britaniju da nastave pregovore, kako bi se pronašlo mirno i definitivno rešenje za spor oko suvereniteta koji uključuje obe zemlje u pitanju Foklandskih ostrva".

Argentinsko ministarstvo kategorički je odbacilo kao neopravdani navodni karakter "mirovne misije".

Ministarstvo je podsetilo da Argentina ne priznaje jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova i da podržava Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dodaje da Rezolucija 1244 sadrži odredbe kojih se Argentina neograničeno pridržava, posebno principa teritorijalnog integriteta i rešavanje sporova putem pregovaranja i obostrano prihvaćenog sporazuma uključenih strana, što su, kako se napominje, principi koji su relevantni za pitanje Foklandskih ostrva. 

Mediji su preneli da će pripadnici KBS "u operaciji podrške miru u skladu sa potpisanim sporazumom sa Velikom Britanojom o uključivanju u britansku pešadijsku vojsku" otputovati na Folklandska (Malvanska) ostrva oko kojih se Argentina spori sa Velikom Britanijom.

 

Komentari (0)

Svet