Fokus

Farmaceutske kompanije Fajzer i Biontek: Sud da odbaci tužbu Moderne zbog patenata na vakcine protiv kovida

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

10:50

Farmaceutske kompanije Fajzer i Biontek: Sud da odbaci tužbu Moderne zbog patenata na vakcine protiv kovida
Tanjug/AP/Pfizer - Copyright Tanjug/AP/Pfizer

veličina teksta

Aa Aa

Američka farmaceutske kompanije Fajzer i njen nemački partner Biontek, zatražili su od suda da odbaci tužbu američke farmaceutske kompanije Moderna, zbog navodnog neovlašćenog korišćenja njenih patenata prilikom proizvodnje vakcina protiv kovida-19.

U podnesku saveznom sudu u Bostonu, između ostalog se navodi da Fajzer i Biontek nisu neovlašćeno koristili zaštićene tehnologije, kao i da su patenti na koje se poziva Moderna nevažeći, prenosi Rojters.

Moderna je prvi put tužila Fajzer u avgustu, optužujući kompanije da su prekršila njena prava za tri patenta u vezi sa inovacijama na polju proizvodnji vakcina. Kompanija Fajzer i Bionteku saopštile da će se "snažno braniti" kako bi osporili tvrdnji koje dolaze iz Moderne.

Navode da su svoju vakcinu razvili nezavisno, a tužbu Moderne nazvali su "revizijom istorije".

Prema njihovim rečima, patenti na koje se Moderna poziva "daleko premašuju njen stvarni doprinos ovoj oblasti".

U saopštenju kompanije se ističe da je Moderna ignorisala doprinose naučnika Fajzera i Bionteka razvoju tehnologije mRNA, kao i doprinose istraživača iz Nacionalnog instituta za zdravlje američke vlade.

Navode i da je Moderna tužbom prekršila obećanje da neće tužiti druge proizvođače vakcina protiv kovida 19 tokom pandemije, navodeći da pandemija još nije okončana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet