Fokus

Drugi krug izbora u Džordžiji: Borba za prevlast u Senatu

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

20:51

Drugi krug izbora u Džordžiji: Borba za prevlast u Senatu
Džordžija - Copyright Tanjug AP/Miguel Martinez/Atlanta Journal-Constitution via AP

veličina teksta

Aa Aa

Birači u američkoj saveznoj državi Džordžiji danas glasaju na poslednjim ovogodišnjim izborima za nov saziv Senata, a kandidati u drugom krugu su aktuelni demokratski senator Rafael Vornok i republikanski kandidat, bivši igrač američkog fudbala Hršel Voker.

Ishod drugog kruga izbora odlučiće da li će demokrate predsednika Džozefa Bajdena osvojiti većinu u Senatu ili će odnos snaga ostati isti kao u prethodnom sazivu - po 50 senatskih mesta i za demokrate i za republikance, preneo je AP.

Današnja izborna trka biće i poslednji test uticaja koji na birače ima bivši predsednik Donald Tramp koji nastoji da osvoji još jednu nominaciju Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024. godine.

Kampanju republikanca Vokera opterećuje niz optužbi, uključujući i tvrdnje njegovih bivših ljubavnica da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim, međutim on negira te optužbe.

Drugi krug izbora u Džoržiji je najskuplja izborna trka ovogodišnjeg izbornog ciklusa u koju je utrošeno više od 400 miliona dolara, a prema objavljenim podacima, Vornok je imao jasnu prednost kada je reč o novcu izdvojenom za kampanju, preneo je GA.

Birališta se zatvaraju u sedam sati uveče po lokalnom vremenu, a mogućnost ranijeg glasanja već je iskoristilo gotovo 1,9 miliona birača, tj. 47 odsto od ukupnog odziva u prvom krugu održanom 8. novembra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet