Fokus

Dve Trampove kompanije proglašene krivima za utaju poreza: Pronašli "šemu" da prevare poreznike

Komentari

Autor: AP

06/12/2022

-

23:12

Dve Trampove kompanije proglašene krivima za utaju poreza: Pronašli "šemu" da prevare poreznike
Dve Trampove kompanije proglašene krivima za utaju poreza: Pronašli "šemu" da prevare poreznike - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Kompanije Donalda Trampa proglašene su krivima za poresku prevaru u slučaju koji je pokrenuo okružni tužilac Menhetna, što predstavlja ozbiljan udar na uobičajenu  praksu u poslovanju bivšeg predsednika.

Porota je proglasila dva pravna lica u Trampovoj organizaciji krivima po svih 17 tačaka, uključujući optužbe za zaveru i falsifikovanje kompanijskih računa. Presuda je doneta drugog dana većanja posle suđenja na kojem je Trampova kompanija optužena da je bila saučesnik u šemi najviših rukovodilaca kako da izbegnu plaćanje poreza na novac koji je trošen na poslovne povlastice kao što su stanovi za iznajmljivanje i luksuzni automobili.

Presuda je pravna nagrada za njujorške tužioce, koji su proveli tri godine istražujući bivšeg predsednika i njegove poslove, iako se ne očekuje da će kazne biti dovoljno stroge da ugroze budućnost Trampove kompanije. 

Ona bi mogla da bude kažnjena sumom do 1,6 miliona dolara, što je relativno mali iznos za kompaniju ove veličine, ali bi mogla da utiče negativno na buduće poslove kompanije, izveštava AP.

Bivši šef finansija Alen Vajselberg, iako svedok optužbe, preuzeo je na sebe veliki deo krivice rekavši da za finansijske malverzacije niko u porodici Tramp nije imao pojma.

„Do ovoga je dovela moja lična pohlepa“, rekao je u emotivnom tonu Vajselberg, koji se izjasnio krivim za izbegavanje poreza na 1,7 miliona dolara dodatnih beneficija, i posvedočio da su on i Mekoni skovali zaveru da sakriju dodatnu nadoknadu od njegovog prihoda oduzimanjem  troškova od njegove plate pre oporezivanja i izdavanjem falsifikovanih obrazaca V-2.

Tokom svoje završne reči, tužilac Džošua Steinglas pokušao je da negira da Tramp nije znao ništa o šemi. Porotnicima je pokazao ugovor o zakupu koji je Tramp potpisao za Vajselbergov stan koji plaća kompanija i memorandum koji je Tramp parafirao kojim se odobrava smanjenje plata za drugog rukovodioca koji je dobio povlastice.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet