Fokus

Južnokorejske vlasti veruju da se poznati kriptobegunac nalazi u Srbiji: Optužen za štetu od 40 milijardi dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FT, BBC

12/12/2022

-

14:32

Južnokorejske vlasti veruju da se poznati kriptobegunac nalazi u Srbiji: Optužen za štetu od 40 milijardi dolara
Južnokorejske vlasti veruju da se poznati kriptobegunac nalazi u Srbiji: Optužen za štetu od 40 milijardi dolara - Copyright Prinstscreen YouTube/Coinage

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza implozije kriptovaluta teraUSD i luna, što je nanelo štetu investitorima od oko 40 milijardi dolara, nalazi u Srbiji, prenosi BBC.

Vlasti Južne Koreje nastoje da sarađuju sa srpskim vlastima kako bi locirali i pritvorili nekadašnjeg kriptomilijardera za kojim se traga već nekoliko meseci, saopštilo je tužilaštvo južnog okruga Seula koje istražuje kolaps Kvonovog blokčejna "Teraform Labs".

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih kriptovaluta. Tužioci su u oktobru rekli da je on otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište "Teraforma". Južna Koreja ukinula je Kvonu pravo na pasoš u novembru.

Interpol je izdao crvenu poternicu protiv Kvona na zahtev Seula, a iako Južna Koreja nema ugovor o ekstradiciji sa Srbijom, obe zemlje su pristupile Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, prenosi FT.

Tvrdi da su optužbe protiv njega "nelegitimne"

Investitori koji su izgubili novac kada je propalo "kriptocarstvo" Kvona, pokrenuli su grupne tužbe protiv njega u Singapuru i SAD. Mada je Kvon negirao bilo kakvo kršenje zakona, izvinio se žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. On je tvrdio i da su optužbe protiv njega "nelegitimne" i da su "politički motivisane".

"Uprkos crvenom obaveštenju Interpola, neće ga biti lako pritvoriti i izručiti Južnoj Koreji. Kvon je možda već pobegao u drugu zemlju, s obzirom na slabu kontrolu granica u Evropi", rekao je Kim Hjong-džung, šef Centra za istraživanje kriptovaluta na Univerzitetu Koreje.

Glavni uzrok implozije Kvonovih kriptovaluta ostaje nepoznat, uprkos proširenoj istrazi korejskog tužioca. Traženo je i da se izda nalog za hapšenje Danijela Šina, suosnivača "Teraform Labsa", ali je taj zahtev južnokorejski sud odbio.

Njujork tajms je prošle nedelje izvestio da američki federalni tužioci istražuju da li je Sem Bankman-Frid, koji je bio na čelu propale kripto berze FTX i fonda "Alameda", na neki način odgovoran i za tržišnu manipulaciju koja je dovela do propasti Kvonovih kriptovaluta.

Kvon je prošle nedelje objavio seriju tvitova, otkrivajući kako su FTX, "Alameda" i globalni kripto zajmodavac "Dženesis" doprineli krizi teraUSD i luna novčića. Takođe, on je pozvao Bankmana-Frida da objavi detalje ključnih transakcija koje su dovele do propasti ovih kriptovaluta. 

Šta se desilo sa "Teraform labsom"?

Stabilne kriptovalute ili "stabilni novčići" nazivaju se tako zbog toga što se njihova vrednost vezuje za neku stabilnu valutu, poput američkog dolara. Sve do maja ove godine, jedan od najpopularnijih stabilnih novčića bio je upravo tera-luna, nastao u "Teraform Labsu".

Do Kvon i Daniel Šin osnovali su "Teraform Labs" 2018. godine, sa namerom da naprave stabilni novčić koji bi mogao da se koristi na Tera blokčejnu. Međutim, nakon što je cena njihovog novčića iznosila čak oko 83 dolara 6. maja ove godine, već 11. maja spala je na samo oko 9,5 dolara, a procenjeno je da su investitori izgubili oko 88 odsto svojih ulaganja. 

U periodu od samo nedelju dana, ovaj novčić je od 80 dolara dospeo na vrednost manju od jednog dolara po komadu.

profimedia

 

Prema pisanju lista "Forbs", tera novčić imao je iza sebe sposobne developere, ali su očigledno postojale određene greške u samom algoritmu i ono što je izazvalo krah, a samim tim i nagli pad vrednosti, jeste sajber napad koji se desio 7. maja.

Ni danas nije do kraja poznato ko stoji iza napada, ali se zna da je izgubljena velika svota novca i da investitori, najbalaže rečeno, nisu bili srećni zbog toga.

Za čitavu ujdurmu optužen je upravo Do Kvan jer, po navodima južnokorejskih vlasti, nije hteo da sarađuje u istrazi, i protiv njega su pokrenuti već navedeni postupci, što ga ne sprečava da se često oglašava sa drutšvenih mreža čak ni poslednjih dana, mada i dalje ne otkriva svoju lokaciju. 

Iako se i dalje nije otkrio tačan mehanizam koji je Kvon koristio u slučaju prevare investitora, smatra se da je u pitanju određena vrsta "Poncijeve šeme" gde su investitori pozvani da ulažu nadajući se velikom dobitku, a zapravo samo par njudi na vrhu "piramide" profitira.

Komentari (0)

Svet