Fokus

Rekordno izdvajanje za vojsku, oružje, brodove: Američki Senat usvojio zakon o odbrani od 858 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2022

-

08:01

Rekordno izdvajanje za vojsku, oružje, brodove: Američki Senat usvojio zakon o odbrani od 858 milijardi dolara
Tanjug/AP/Andrew Craft /The Fayetteville Observer - Copyright Tanjug/AP/Andrew Craft /The Fayetteville Observer

veličina teksta

Aa Aa

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava rekordno godišnje izdvajanje na odbranu od 858 milijardi dolara, što je 45 milijardi više nego što je predložio predsednik Džozef Bajden, prenosi Rojters.

Senatori su podržali u četvrtak Zakon o nacionalnoj obrani (NDAA) za fiskalnu 2023. godinu, ogromnom dvostranačkom većinom od 83-11, navodi britanska agencija. U okviru predviđenih 858 milijardi dolara budžeta je i povećanje plata vojnika za 4,6 odsto, kupovina oružja, brodova i aviona, uključujući borbene avione F-35, kao i podrška Tajvanu i Ukrajini.

Kako navodi Rojters, zakon sadrži i odredbu koju su zahtevali mnogi republikanci, a kojom se traži ukidanje obavezne vakcinacije protiv kovida19 za pripadnike oružanih snaga. Predstavnički dom je prošle nedelje usvojio ovu kompromisnu verziju zakona sa 350 članova za, odnosno 80 protiv, što je daleko premašilo dvotrećinsku većinu potrebnu da se zakon usvoji i pošalje na glasanje u Senat, prenosi Rojters.

Zakon će sada biti upućen u Belu kuću, gde se očekuje da će ga predsednik Bajden brzo potpisati, navodi britanska agencija.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet