Fokus

Komitet američkog Kongresa dao preporuku za podizanje četiri krivične prijave protiv Trampa

Komentari

Autor: BBC/Tanjug

19/12/2022

-

20:51

Komitet američkog Kongresa dao preporuku za podizanje četiri krivične prijave protiv Trampa
profimedia/Alex Wong/Pool/CNP/startraksphoto.com - Copyright profimedia/Alex Wong/Pool/CNP/startraksphoto.com

veličina teksta

Aa Aa

Komitet američkog Kongresa preporučuje podizanje četiri krivične prijave protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, potvrdio je predstavnik tog tela Džejmi Raskin, prenosi BBC.

Ovo međutim, kako prenosi BBC, ne znači zvanične krivične prijave, pošto je na Ministarstvu pravde da optuži pojedince, već je to samo preporuka.

Ministarstvu će biti preporučene optužbe za ometanje zvaničnog postupka, zaveru radi prevare Sjedinjenih Država, zaveru radi davanja lažne izjave i pomaganje i podsticanje pobune.

"Naše pravosuđe nije sistem gde vojnici idu u zatvor, a kolovođe dobijaju besplatnu propusnicu“, rekao je Raskin.

Komisija, u kojoj je sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, takođe je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene postupak protiv Džona Istmana, jednog od Trampovih pravnih savetnika.

Istman je radio za Trampa i lobirao kod potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora 2020. 

Napisao je memorandum na dve strane u kome tvrdi da Pens može da poništi rezultate predsedničkih izbora tokom potvrđivanja rezultata u Kongresu 6. januara. Takođe je održao vatreni govor na mitingu Trampovih pristalica "Zaustavimo krađu" pre napada na Kapitol i iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Ministarstvo pravde vodi sopstvenu odvojenu istragu o neredima i stotine ljudi su se izjasnile krivim po federalnim optužbama kao rezultat toga.

Portparol ministarstva pravde rekao je američkom partneru BBC-ja CBS-u da nemaju komentar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet