Fokus

Velika glavobolja za Evropu: "Afera Katar" došla u najgorem trenutku i poljuljala nove energetske sporazume

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, AFP, Euractiv

20/12/2022

-

18:27

Velika glavobolja za Evropu: "Afera Katar" došla u najgorem trenutku i poljuljala nove energetske sporazume
Velika glavobolja za Evropu: "Afera Katar" došla u najgorem trenutku i poljuljala nove energetske sporazume - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Afera Katar" - navodni korupcionaški skandal koji je zahvatio Evropski parlament nije mogao da dođe u nezgodnije vreme za članice Evropske unije koje traže zamenu za ruski gas, a posebno za Nemačku. Zalivska zemlja našla se u središtu skandala koji je uzdrmao Brisel i to baš u vreme kada je ova država, kao veliki izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG), postala od vitalnog značaja za evropske planove za suočavanje sa energetskom krizom.

Koliko je Katar važan verovatno će postati jasnije narednih meseci, ali je svakako ova činjenica dodala još jedan sloj problemu koji je potresao EU. Nemačku, na primer, koja očajnički želi da pronađe alternativne dobavljače energenata otkako je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu, istraga je još jednom stavila u nezgodnu poziciju.

Belgijsko savezno tužilaštvo, podsetimo, vodi istragu o korupciji u Evropskom parlamentu. Jedna od uhapšenih je doskorašnja potpredsednica EP Eva Kaili, a među uhapšenima je i njen partner Frančesko Đorđi, pomoćnik u parlamentu. Takođe, optužen je i bivši italijanski poslanik Pjer Antonio Panceri, kao i neimenovani lobista. Oni se sumnjiće za učešće u "kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca" zbog navoda da su primili novac u zamenu za zastupanje Katara u parlamentu.

Posle navoda o korupciji i pokušajima uticaja Katara na zvaničnike u Evropskom parlamentu, evroposlanici su prošle nedelje izglasali suspenziju rada na sporazumu o liberalizaciji viznog režima s Katarom i zabranu pristupa katarskim zvaničnicima ili predstavnicima kompanija u tu instituciju. Katar je u odgovoru kritikovao EP upozoravajući da bi "diskriminatorni" potez mogao da naškodi široj saradnji EU i Katara u oblastima u kojima Unija zavisi od Dohe, među kojima je energija.

Koliko je danas Katar važan za energente

Kako navodi Volstrit žurnal, Katar prodaje prirodni gas super ohlađen u tečni oblik Kini, Južnoj Koreji, Japanu i drugim azijskim potrošačima na osnovu dugoročnih ugovora, čime je ta zemlja s manje od tri miliona ljudi jedan od najvećih izvoznika gasa.

Prema podacima Evropske komisije, ukupan uvoz katarskog LNG predstavljao je nešto manje od pet odsto uvoza gasa u EU tokom ove godine do sada. Ipak, značaj Katara za energetsku bezbedost Evrope će rasti zahvaljujući mega-proširenju  njegovih proizvodnih kapaciteta LNG, sa dva velika projekta koja treba da budu završena 2026. i 2027. godine.

Nemačka je bila prva u redu. Berlin je među prestonicama EU koje najviše žele da obezbede alternativne isporuke gasa, budući da je pre rata u Ukrajini bio zavisan od Rusije ne manje od 55 odsto snabdevanja, piše Politiko.

profimedia

 

Prošlog meseca nemačke kompanije potpisale su petnaestogodišnji ugovor o gasu sa državnom firmom "KatarEnergi" i američkom firmom "KonokoFilips", garantujući tako dva miliona metričkih tona LNG-a godišnje počevši od 2026. godine. To je godina kada počinje prva faza proširenja kapaciteta Katara.

"Nekoliko zemalja EU, kao što je Italija, postalo je više zainteresovano za katarski LNG, ali većina njih je razgovarala o tržišnim ponudama. Nemačka je jedina zemlja EU koja je potpisala značajan dugoročni energetski sporazum za Katarom", rekla je Sinzia Bianko, istraživačica za Evropu i Persijski zaliv u Evropskom savetu za spoljne poslove (ECFR).

Taj dogovor, iako dobar za energetsku bezbednost, rizikuje da postane etička noćna mora za Berlin. Upitan u utorak, nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu, da li je ispravno kupovati gas od Katara ako Katar "kupuje evropske poslanike", nemački ministar ekonomije Robert Habek je rekao da na to pitanje treba gledati kao na "dve različite stvari".

"Mito je krivično delo. Trgovina sa drugim zemljama uvek mora da se odmeri sa moralnim posledicama u koje ulazite i istovremeno morate da vidite da možete da obezbedite sigurnost snabdevanja. A u ovom slučaju, gde je reč o kupovini gasa, Evropa ili Nemačka imaju interes da nadoknade gubitak ruskog gasa. Zato mislim da moramo da napravimo razliku između to dvoje", rekao je Habek.

Drugim rečima, kako navodi Politiko, energetska bezbednost je previše važna da bi bila upetljana u "aferu Katar". Vlada Katara je ranije negirala da je počinila bilo kakvo krivično delo, a Doha je u nedelju uzvratila optužbama i optužila Brisel da je preduzeo "diskriminatornu" akciju protiv Katara na osnovu "netačnih" informacija.

Nemačka nije jedina zemlja EU koja ima duboke energetske veze sa Katarom. Francuski energetski gigant "TotalEnergis" ima značajne udele kako u razvoju "Nort Fild Ista", koji se opisuje kao najveći LNG projekat, tako i u njegovom sestrinskom projektu "Nort Fild Saut". Italijanski "Eni" takođe ima udeo u "Nort Fild Istu".

Ukoliko belgijske vlasti, kako kaže Bianko, javno umešaju Katar u briselski skandal, verovatno će uslediti "zvanične diplomatske žalbe" zemalja EU. Eenergetske veze, kako kaže, "drže u šaci" određene zemlje članice, ali ona predviđa da bi afera mogla da dovede do toga da budu odloženi budući potencijalni sporazumi između EU i Katara.

Šta kažu u Dohi

"Odluka da se nametnu tako diskriminatorna ograničenja… negativno će uticati na regionalnu i globalnu bezbednosnu saradnju, kao i na tekuće diskusije o globalnoj energetskoj oskudici i bezbednosti", naveo je katarski diplomata u saopštenju u nedelju.

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

 

U saopštenju se dodaje da je žalosno što su neki postupili na osnovu "netačnih informacija" i "predrasuda" prema Kataru i ističe da zemlja domaćin Svetskog prvenstva "odlučno" odbacuje optužbe koje njenu vladu "povezuju s nedoličnim ponašanjem".

Katar je takođe kritikovao Belgiju zbog toga što ga nije obavestila o istrazi, za koju belgijske vlasti kažu da je trajala više od godinu dana pre prvih hapšenje ovog meseca.

"Duboko je razočaravajuće što belgijska vlada nije uložila napor da radi s našom vladom na utvrđivanju činjenica nakon što je saznala za optužbe", navedeno je u saopštenju katarskog diplomate.

Katar je i upozorio evropske zemlje, a posebno Belgiju, da imaju u vidu da je taj zalivski emirat za EU važan izvor snabdevanje energentima, piše Tajms. Takođe, katrske vlasti su osudile fokus na Kataru uprkos sumnjama u umešanost Maroka.

"Katar nije jedina strana imenovana u istrazi, ali je isključivo naša zemlja kritikovana i napadana", navodi se u saopštenju katarske misije u EU.

Skandal u Evropskom parlamentu, posle kojeg je policija zaplenila skoro 1,5 miliona evra u kućama jednog sadašnjeg i jednog bivšeg evroposlanika u Briselu, usledio je posle niza kritike u Evropi na račun Katara koji je bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Komentari (0)

Svet