Evropa

Katar kritikovao Evropski parlament zbog zabrane pristupa toj instituciji: Čekajte da se istraga završi

Komentari

Autor: FoNet

18/12/2022

-

19:53

Katar kritikovao Evropski parlament zbog zabrane pristupa toj instituciji: Čekajte da se istraga završi
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Katar je danas kritikovao Evropski parlament zbog toga što je njihovim predstavnicima zabranio pristup toj instituciji, upozoravajući da bi taj "diskriminatorski" potez mogao da nanese štetu široj saradnji Katara i EU, kojoj je neophodan katarski gas.

Evropski parlament je prošle nedelje zabranio predstavnicima Katara ulazak u zgradu i suspendovao je zakone koji se odnose na tu državu, koji uključuju liberalizaciju viznog režima i planirane posete, preneo je Politiko.

Odluka da se uvede takvo diskriminatorsko ograničenje negativno će uticati na regionalnu i globalnu bezbednosnu saradnju, kao i na tekuće diskusije o globalnom energetskom siromaštvu i bezbednosti, rekao je jedan katarski diplomata.

On je dodao da ta odluka pokazuje da su poslanici Evropskog parlamenta značajno zavedeni.

Žalosno je što su neki postupili na osnovu unapred stvorenih predrasuda prema Kataru i doneli presude na osnovu netačnih informacija, umesto da čekaju da se istraga završi, dodao je diplomata.

Članice EU se sve više okreću Kataru u pokušaju da diversifikuju snabdevanje energijom i nadoknade nedostatke usled ruske invazije na Ukrajinu, a Nemačka je prošlog meseca potpisala petnaestogodišnji ugovor o uvozu tečnog prirodnog gasa iz te zalivske države.

Prošle godine Evropska unija je četvrtinu tečnog prirodnog gasa uvezla iz Katara, a to će se zbog smanjenjih isporuka iz Rusije znato povećati.

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe koje su povezane sa Evropskim parlamentom, uključujući jednu od potpredsednica Evu Kaili, za "stvaranje kriminalne organizacije, korupciju i pranje novca“, jer se sumnja da su dobijali novac kako bi EP usvajao propise koji odgovaraju Kataru.

Kaili je zbog toga smanjena sa funkcije potpredsednice EP, a policija je u sklopu istrage do sada pretresla više od 20 kuća i poslovnih prostora u Belgiji, Grčkoj i Italiji.

Duboko je razočaravajuće što belgijska vlada nije uložila napor da se angažuje sa našom vladom na utvrđivanju činjenica, nakon što su saznali za optužbe, naveo je katarski diplomata u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa