Fokus

Meksiko odobrio azil porodici Pedra Kastilja: Traži se bezbedan put za bivšeg predsednika Perua

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

18:23

Meksiko odobrio azil porodici Pedra Kastilja: Traži se bezbedan put za bivšeg predsednika Perua
Pedro Kastiljo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksiko je odobrio azil porodici bivšeg peruanskog predsednika Pedra Kastilja, a trenutno se pregovara o njihovom bezbednom prolazu, rekao je danas meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard.

Rojters podseća da je doskorašnji peruanski predsednik priveden ubrzo nakon što su ga poslanici zbacili kada je tražio da kongres te latinske zemlje bude raspušten pre glasanja o opozivu.

Kastiljo je tokom saslušanja na sudu rekao da je nepravedno pritvoren, a na njegovu žalbu Vrhovni sud je odgovorio produžetkom pritvora, što bi moglo dodatno da podstakne nasilne proteste širom zemlje na kojima ljudi traže slobodu za Kastilja.

Tužioci planiraju da kasnije ove sedmice traže produženje pritvora za Kastilja do tri godine, preneo je AP.

Sudija je rekao da dokazi ukazuju i na to da je bivši predsednik Perua presretnut dok je pokušavao da dođe do meksičke ambasade da zatraži azil.

Кancelarija ombudsmana Perua saopštila je u ponedeljak da je sedam osoba poginulo od početka demonstracija u sredu, uključujući petoro u ponedeljak.

Istog dana je Кastiljova naslednica Dina Boluarte delimično pristala na zahteve demonstranata, najavljujući da će poslati Кongresu predlog o odlaganju izbora za april 2024. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet