Fokus

UN: Izuzeće od sankcija za lidere talibana pomoglo da se spasu životi

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

22:35

UN: Izuzeće od sankcija za lidere talibana pomoglo da se spasu životi
Martin Grifits - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Izuzeće od sankcija za neke lidere talibana koje omogućava da Ujedinjene nacije i humanitarne organizacije dostavljaju humanitarnu pomoć u Avganistan, pomoglo je da se spasu ljudski životi, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits na sednici Saveta bezbednosti UN.

SB UN usvojio je ovo izuzeće pre godinu dana, četiri meseci nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Sankcije UN uvedene brojnim liderima talibana koji sada zauzimaju ključne pozicije u administraciji, otežavale su slanje vitalne humanitarne pomoći u Avganistan.

"Ovo izuzeće pomaže i nama i našim partnerima da spasavamo ljudske živote. Ovakvo zakonsko pokriće bilo je neophodno za humanitarne i komercijalne aktere. To nam omogućava da isplaćujemo sredstava resornim ministarstvima na čijem čelu su određeni (sankcionisani) pojedinci", rekao je Martin Grifits.

On je naveo najmanje sedam talibanskih ministarstva, uključujući finansije, privredu, unutrašnje poslove, vode i električne energije i transporta i civilnog vazduhoplovstva, kojima upravljaju talibanski lideri sankcionisani od strane Saveta bezbednosti UN.

Grifits je rekao da su operacije pomoći podstakle brz i velikodušan odgovor donatora i potvrdio da su UN prebacile oko 1,8 milijardi dolara u Avganistan kao podršku humanitarnim operacijama.

Ipak, Grifin je naglasio da 97 odsto Avganistanaca živi u siromaštvu, da dve trećine populacije ne može da živi bez humanitarne pomoći, da se 20 miliona ljudi suočava sa glađu i 1,1 milion tinejdžerki je pod zabranom obrazovanja u školama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet