Fokus

Završena talačka kriza u Pakistanu: Ubijena 33 islamistička militanta koja su držala taoce u policijskoj stanici

Komentari

Autor: BBC

20/12/2022

-

23:35

Završena talačka kriza u Pakistanu: Ubijena 33 islamistička militanta koja su držala taoce u policijskoj stanici
Završena talačka kriza u Pakistanu: Ubijena 33 islamistička militanta koja su držala taoce u policijskoj stanici - Copyright Tanjug/AP/Muhammad Hasib

veličina teksta

Aa Aa

Pakistanske snage bezbednosti ponovo su zauzele policijsku stanicu koju su držali naoružani islamisti koristivši taoce. Svih 33 militanata je ubijeno u akciji specijalne jedinice pakistanske policije, rekao je ministar odbrane Kavaja Muhamad Asif.

Islamistički militanti koji su deo pakistanskih talibana, zauzeli su u nedelju policijski centar u udaljenom severozapadnom okrugu Banu. U tom trenutku unutra je bilo nekoliko ljudi, uključujući službenike bezbednosti. Ministar odbrane rekao je da su svi taoci oslobođeni, dva specijalca su ubijena, a 10 do 15 pripadnika vojske je ranjeno, preneo je BBC. 

Pakistanski talibani, takođe poznati kao TTP, potvrdili su da stoje iza napada, navodi se u saopštenju koje su preneli lokalni mediji. Grupa koja se pojavila 2007. godine, uništena je vojnom operacijom posle 7 godina, ali su se ostaci te grupe i dalje borili protiv vlade posle prošlomesečnog okončanja primirja.

Nisu talibani iz Avganistana, ali im je ideologija vrlo slična

Ekstremisti ne pripadaju avganistanskim talibanima, ali su takođe veoma privrđeni radikalnoj islamističkoj ideologiji.

Tanjug/AP/Muhammad Hasib

 

Incident sa taocima odigrao se u regionu u blizini zajedničke granice dve zemlje, Pakistana i Avganistana. Počelo je tako što je jedan od militanata ispred policijske stanice ciglom udario stražara i oteo mu oružje. Zatim su uzeli taoce unutar stanice i za njihovo oslobađanje tražili bezbednost pri izlasku. Pregovori su propali, ali je to vreme iskoristila grupa vojnih komandosa i da zauzmu stanicu.Nastala je svađa i borba između samih otmičara koja je rezultirala eksplozijama i jakom razmenom vatre.

Ministar  Asif je rekao parlamentu da su "svi teroristi" ubijeni, a svi taoci oslobođeni, ne precizirajući tačno o kom broju se radilo.On je za "potpuni kolaps"  i smrtonosni incident okrivio vladu provincije Hajber Pahtunhva.

Obližnje škole, preduzeća i putevi bili su zatvoreni tokom blokade stanice, ali su bili postavljeni kontrolni policijski punktovi.

Ovo je bio samo jedan od incidenata usred talasa smrtonosnih napada širom Pakistana , od kojih su mnogi bili usmereni baš na snage bezbednosti. Još četiri policajca su ubijena u tom regionu, ali u odvojenim napadima, objavilo je ministarstvo odbrane.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet