Fokus

Nemačka poslala prvu seriju Fajzerovih vakcina u Kinu

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

15:43

Nemačka poslala prvu seriju Fajzerovih vakcina u Kinu
Tanjug/AP/Pfizer - Copyright Tanjug/AP/Pfizer

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je poslala prvu seriju Fajzerovih vakcina protiv virusa korona u Kinu, za državljane Nemačke koji žive u toj zemlji, saopštio je danas portparol nemačke vlade Štefen Hebesštrajt.

Posle novembarske posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Pekingu, dve zemlje su se dogovorile da nemačkim državljanima u Kini omoguće vakcinaciju Fajzerovim vakcinama, dok će kineski državljani u EU moći da se vakcinišu kineskim Sinovakom, prenosi Rojters.

Nemačka vlada želi da se mogućnost vakcinacije Fajzerom u Kini proširi i na ostale strance koje žive u zemlji, pa i na same državljane Kine, istakao je Hebesštrajt.

Peking je od početka izbijanja epidemije korona virusa inisistirao na tome da se građani Kine vakcinišu isključivo Sinovakom i drugim vakcinama proizvedenim u Kini, kojih je ukupno devet. 

Međutim, nijedna od tih vakcina nije prilagođena veoma zaraznoj omikron varijanti virusa.

Kina sada prvi put dozvoljava korišćenje vakcina sa mRNa tehnologijom, koje su proizvede na Zapadu, a razlozi su kako politički, tako i zdravstveni, navodi agencija.

Politički, Peking bi želeo poboljšanje odnosa sa Nemačkom i celom EU, a istovremeno u Kini vlada zabrinutost zbog moguće eksplozije epidemije virusa korona nakon ukidanja veoma strogog režima "nultog kovida" u zemlji. 

Stručnjaci predviđaju da bi sledeće godine u Kini od virusa korona moglo da umre više od milion ljudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet