Fokus

UNHCR: Ova godina jedna od najgorih za muslimansku zajednicu Rohindža

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

10:40

UNHCR: Ova godina jedna od najgorih za muslimansku zajednicu Rohindža
UNHCR: Ova godina jedna od najgorih za muslimansku zajednicu Rohindža - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) saopštila je danas da će ova godina biti jedna od najgorih za muslimansku zajednicu Rohindža, ukoliko se ispostavi da je poginulo svih 180 izbeglica te zajednice koji su bili na brodu koji je potonuo početkom decembra dok su pokušavali da pobegnu iz veoma loših uslova u kampovima u Bangladešu.

Visoki komesar UN za izbeglice izrazio je strahovanje da je poginulo svih 180 Rohindža na brodiću koji iz Bangladeša krenuo krajem novembra.

Portparol UNHCR-a Babar Baloh podsetio je za Rojters da se procenjuje da je gotovo 900 Rohindža nastradalo ili nestalo u Andamanskom moru i Bengalskom zalivu 2013. i više od 700 u 2014.

Ova godina bila jedna od najgorih kada je rizične prelaske preko mora pokušalo 2.400 Rohindža od kojih se više od 200 njih vode kao nastradali ili nestali.

Gotovo milion Rohindža izbeglih iz Mjanmara živi u pretrpanim objektima za izbeglice u većinski muslimanskom Bangladešu.

U Mjanmaru je većini pripadnika Rohindža etničke zajednice uskraćeno državljanstvo i tretiraju se kao ilegalni imigranti iz Južne Azije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet