Fokus

Za planiranje otmice guvernerke 16 godina zatvora: Nameravali da upotrebe i oružje za masovno uništenje

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

20:05

Za planiranje otmice guvernerke 16 godina zatvora: Nameravali da upotrebe i oružje za masovno uništenje
Za planiranje otmice guvernerke 16 godina zatvora: Nameravali da upotrebe i oružje za masovno uništenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vođa osujećene zavere pripadnika desničarske milicijske grupe, koji su pokušali da kidnapuju guvernerku Mičigena Grečen Vitmer, osuđen je danas na 16 godina zatvora u Okružnom sudu SAD, naveli su tužioci.

Adama Foksa (39) porota saveznog suda u Grand Rapidsu u Mičigenu proglasila je krivim u avgustu po jednoj tački - planiranje otmice demokratske guvernerke Grečen Vitmer, s namerom da u tom cilju upotrebi oružje za masovno uništenje, preneo je Rojters.

profimedia

 

Navodi se da je Bari Kroft Mlađi (47), kao i Foks, pripadnik milicije "Tri procenta", a osuđen je za iste optužbe na istom suđenju i izricanje kazne zakazano mu je za sredu.

Tužioci su opisali Foksa kao organizatora zavereničke grupe, koja je planirala da provali u vikendicu Vitmerove, nakon čega bi je oteli pod pretnjom oružja i odveli na "suđenje" zbog lažnih optužbi za izdaju i potom bi bila suočena sa izvršenjem kazne.

Sudija Okružnog suda SAD Ričard Džonker naveo je da ne misli da bi doživotna robija, kako su tražili tužioci, bila primerena, ali da su zločini zahtevali "značajnu kaznu".

Foks je odbio da govori tokom izricanja presude i nije reagovao na kaznu.

Njegov advokat rekao je da su tužioci preuveličali Foksovu ulogu i da on i Kroft nikada nisu koristili eksploziv, kao i da grupa nikada ne bi uspela da otme guvernerku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet