Evropa

Uhapšena četvorica muškaraca u Holandiji: Sumnja se da su planirali da otmu belgijskog ministra pravde

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, Gardijan

26/09/2022

-

12:09

Uhapšena četvorica muškaraca u Holandiji: Sumnja se da su planirali da otmu belgijskog ministra pravde
Vinsent van Kuikenborn - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Belgijski ministar pravde Vinsent Van Kvikenborn nalazi se pod zaštitom nakon što su u Holandiji uhapšene četiri osobe, osumnjičene da su planirane njegovu otmicu.

Van Kvikenborn je u poruci na društvenim mrežama rekao da je "siguran i u dobrim rukama", ali da će morati da preskoči neke planirane aktivnosti u narednim danima, preneo je AP.

Prema navodima holandskih medija, u vozilu registrovanom u Holandiji, uočenom u blizini ministrovog doma, otkrivena je najmanje jedna jurišna puška i boce napunjene benzinom.

Belgijsko savezno tužilaštvo saopštilo je u saopštenju za javnost da su tri osobe uhapšene tokom noći sa petka na subotu u Holandiji. Svi muškarci su holandski državljani, starosti 20, 29 i 48 godina, prema zvaničnim informacijama. Zatražen je njihov transfer u Belgiju.

profimedia

 

"Moja porodica i ja smo bezbedni. Naša borba protiv organizovanog kriminala se nastavlja. Sa više radne snage i resursa nego ikad. Nikada se nećemo pokloniti nasilju", napisao je Van Kuikenborn na Tviteru.

U video poruci koju je prenela televizija RTBF, Van Kvikenborn je rekao da ga je savezni tužilac obavestio da je on meta zavere o otmici i da će osumnjičeni uskoro biti izručeni Belgiji.

Ministar pravde je u svom obraćanju pomenuo narkomafiju. Belgijski premijer Aleksandar de Kroa rekao je da je pretnja Van Kvikenbornu apsolutno neprihvatljiva. "Da budem jasan: niko nas neće zastrašiti", napisao je De Kroa na Tviteru.

Belgijsko savezno tužilaštvo potvrdilo je da je tokom prošle nedelje "obavešteno o mogućoj pretnji" ministru pravde. Istraga koju je vodio sudija "brzo je ukazala da ovu pretnju treba shvatiti ozbiljno".

Komentari (1)

Драган

26.09.2022 15:10

Чуј министр "правде". Где то постоји "правда" на западу?

Evropa