Fokus

Odluka Južne Koreje da dozvoli uvoz lutaka za odrasle pokrenula polemiku: Kosi li se privatni život s lepim tradicijama

Komentari

Autor: AP

29/12/2022

-

19:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja je zvanično ukinula zabranu uvoza seksualnih lutaka, čime je okončana višegodišnja debata o tome koliko vlada može da se meša u privatni život. Iako ne postoje zakoni ili propisi koji zabranjuju uvoz seksualnih lutaka, stotine, a možda i hiljade zaplenila je carina koja je citirala klauzulu u zakonu koja zabranjuje uvoz robe koja „šteti lepim tradicijama i javnom moralu zemlje“.

profimedia

 

U vreme pandemije i zabrane okupljanja, čitav svet je video potez fudbalskog kluba Seul koji je na tribine postavio seks lutke da se ne bi igralo pred praznim tribinama. Zbog toga su kažnjeni sa rekordnih 82.000 dolara, ali je ta scena zapamćena i možda je čak i uticala na to da parlament Južne Koreje donese odluku o zabrani njihovog uvoza.

Dok seks-šopovi počinju da niču na svakom koraku, a najekstravagantniji modeli lutaka dostižu cenu od 6.000 dolara, protivnici ovog zakona optužuju vlasti da je navodno legalizovan jedan vid trgovine ženama. Kažu da produbljuju seksualnu objektivizaciju žena i podrivaju javni moral. Muškarci mogu da rade sa njihovim telom šta hoće što je jedna vrsta zloupotrebe, navode protivnici kao glavni argument.

Šta je sa muškim seks lutkama, ne pita niko u Južnoj Koreji

Niko ne pominje muške seks-lutke što je takođe jedan od razloga negodovanja dela južnokorejskog javnog mnjenja. Pre tri godine, jedna lutka je bila čak i "gost" Parlamenta u seulu kada se vodila debata koliko vlada može da se meša u privatnost građana.

U ponedeljak je carinska služba Koreje saopštila da je počela da primenjuje revidirane smernice za uvoz lutaka za odrasle u prirodnoj veličini. Rečeno je da je pregledalo nedavne sudske presude i mišljenja relevantnih vladinih agencija, uključujući Ministarstvo za rodnu ravnopravnost i porodicu, prenosi AP.

Južnokorejska kompanija koja uvozi seks lutke, navela je u saopštenju da je "žalosno" što je carinska služba potrošila silan novac na tužbe sa uvoznicima i da sada još rade polulegalno. Pri tom su kompanije koje uvoze lutke pretrpele ogroman finansijski gubitak.

 „Postoje različite vrste ljudi koji koriste seks lutke uključujući i one koji su seksualno otuđeni ili one kojima su potrebne u umetničke svrhe", rekao je  Li Sang-jin, koji je na čelu jedne od kompanija preko kojih se mogu onlajn naručiti lutke.

profimedia

 

Li je rekao da je odluka carine bila "razumna", ali "malo zakasnela".

Južnokorejske vlasti ne suzbijaju prodaju seks lutaka domaće proizvodnje, ali je njihov kvalitet generalno lošiji od onih napravljenih u inostranstvu, rekao je Li, i dodao da je firma uspela da povrati oko 20 lutaka od carine na ime tužbe.

Carinici su rekli da još drže više od 1.000 seksualnih lutaka koje su poslate u Južnu Koreju od 2018.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet