Fokus

"Neki su verovali da je prorok": Vođa zaverenika za pokušaj otmice guvernerke Mičigena dobio 19 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

23:48

"Neki su verovali da je prorok": Vođa zaverenika za pokušaj otmice guvernerke Mičigena dobio 19 godina zatvora
"Neki su verovali da je prorok": Vođa zaverenika za pokušaj otmice guvernerke Mičigena dobio 19 godina zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kamiondžija iz Delavera, koji je optužen da je jedan od lidera zavere za otmicu guvernerke Mičigena, osuđen je na više od 19 godina zatvora, dan nakon što je jednom od saučesnika izrečena zatvorska kazna od 16 godina za isto delo.

Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora za 47-godišnjeg Berija Krofta mlađeg, koji je četvrti i poslednji federalni osuđenik kojem je izrečena kazna.

Sudija je naveo da je Kroft bio "idejni tvorac" zavere i da je "veoma ubedljivo" komunicirao sa ljudima koji su bili otvoreni za njegove stavove, preneo je Glas Amerike.

Kroft i Adam Foks su u avgustu proglašeni krivim po optužbama za zaveru. Kroft je takođe osuđen za posedovanje neregistrovanog eksploziva.

Oni su optuženi da su kovali zaveru za otmicu guvernerke Grečen Vitmer iz njene vikendice, uoči predsedničkih izbora 2020. godine, zato što su bili nezadovljni oštrim kovid restrikcijama koje su ona i zvaničnici u još tri države uveli tokom prvih meseci pandemije, a smatrali su i da su im ugrožena prava na posedovanje oružja.

Vitmer nije bila fizički povređena. Federalni istražni biro (FBI), koji se tajno inflitrirao u grupu, uhapsio je 14 osoba.

Pomoćnik državnog tužioca Nils Kesler rekao je da je Kroft bio "duhovni vođa" grupe zaverenika i njegovu ulogu uporedio sa "nekim šeikom u Islamskoj državi".

"U suštini se postavio kao prorok, a bilo je ljudi koji veruju u tu retoriku i on je to iskoristio", rekao je tužilac.

Drugi sudija, u Grend Repidsu u Mičigenu, nije mogao da donese presudu Kroftu i Foksu na prvom suđenju prošlog proleća, ali je oslobodio drugu dvojicu optuženih.

Kesler je u sudskim dokumentima naveo da je otmica Vitmer trebalo da bude početak" vladavine terora", te da je Kroft planirao nemire, "paljenje" vladinih zvaničnika i nasilje širom zemlje.

Dvojica muškaraca koji su se izjasnili krivim za zaveru i svedočili protiv Foksa i Krofta dobili su znatne olakšice. Taj Garbin je na slobodi posle dve i po godine zatvora, dok je Kalebu Frenksu izrečena četvorogodišnja zatvorska kazna.

Tri pripadnika paravojne grupe koja je trenirala sa Foksom osuđena su u oktobru za pružanje materijalne podrške terorističkom aktu. 

Njihove kazne izrečene ranije ovog meseca na državnom sudu kretale su se između sedam i 12 godina.

Još pet osoba čeka suđenje u okrugu Antrim, gde se nalazi vikendica guvernerke Grečen Vitmer.

 

Komentari (0)

Svet