Fokus

UN: "Ozonska rupa" će za dvadeset godina biti zaceljena iznad većeg dela planete

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

19:47

UN: "Ozonska rupa" će za dvadeset godina biti zaceljena iznad većeg dela planete
UN: "Ozonska rupa" će za dvadeset godina biti zaceljena iznad većeg dela planete - Copyright Tanjug/Goddard Space Flight Center/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ozonski omotač Zemlje koji štiti planetu od ultraljubičastog zračenja za veći deo čovečanstva biće zaceljen do 2040. godine, prema naučnoj studiji Ujedinjenih nacija koja je danas objavljena.

Takozvana ozonska rupa, koja je nekad bila smatrana za veliku pretnju za čovečanstvo, biće sasvim zaceljena iznad većeg dela planete u roku od dve decenije, prenosi Gardijan

Na polovima Zemlje oporavak ozonskog omotača potrajaće duže, oblast iznad Arktika biće zaceljena do 2045, a oblast iznad Antarktika do 2066.

Prema naučnoj studiji, neophodno je da vlade preduzmu odlučne mere i postepeno izbace iz upotrebe supstance koje uništavaju ozonski omotač.

"Akcija za oporavak ozonskog omotača je prioritet za klimatske kampanje", izjavio je Peteri Talas, šef Svetske meterološke organizacije (WMO), koja je danas predstavila studiju.

Talas je dodao da uspeh u zaceljivanju ozonskog omotača pokazuje šta "može i mora da se uradi" sa fosilnim gorivima da bismo ograničili efekat staklene bašte i smanjili globalno zagrevanje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet