Fokus

Otkriće poverljivih Bajdenovih dokumenata mogući izazov za širu istragu o Trampovim papirima na Floridi

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

23:56

Otkriće poverljivih Bajdenovih dokumenata mogući izazov za širu istragu o Trampovim papirima na Floridi
Otkriće poverljivih Bajdenovih dokumenata mogući izazov za širu istragu o Trampovim papirima na Floridi - Copyright Tanjug AP/Ben Gray, Charlie Riedel

veličina teksta

Aa Aa

Otkriće poverljivih dokumenata Džozefa Bajdena iz vremena kada je bio potpredsednik SAD, moglo bi da stvori nove poteškoće u istrazi koju vodi američko ministarstvo pravde o dokumentima koje je zadržao kod sebe bivši predsednik Donald Tramp, a koji su otkiveni u njegovoj vili na Floridi.

Iako je malo verovatno da će ovakav razvoj događaja uticati na odluku Ministarstva pravde u vezi sa podizanjem optužnice protiv Trampa, otkriće poverljivih Bajdenovih dokumenata moglo bi da izazove političke probleme i osnaži skepticizam republikanaca u Kongresu koji već sumnjaju da ne postoji osnov za krivično gonjenje Trampa, prenosi Glas Amerike (VOA).

Tramp je informacije o pronalsku poverljivih Bajdenovih dokumenata već iskoristio u nameri da smanji sopstvenu izloženost u američkoj  javnosti, navodi VOA.

"Ne mislim da to uopšte utiče na Trampovu pravnu računicu, ali svakako će u narednom periodu uticati na politički narativ što otežava podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika jer se odnosi na dokumente zaplenjene u Mar-a-Lagu", kaže Džej Taun, američki državni tužilac za severni okrug Alabame u vreme Trampove administracije.

Istragu o strogo poverljivim dokumentima pronađenim na Trampovom imanju Mar-a-Lago na Floridi vodi specijalni tužilac, dok je Ministarstvo pravde za istragu o Bajdenu zadužilo federalnog tužioca iz Čikaga imenovanog u vreme Trampovog mandata.

Sve ovo se dešava u trenutku kada su republikanci preuzeli Predstavnički dom Kongresa i najavili da će se pozabaviti pritužbama o politizovanom sprovođenju naredbi koje stižu iz Ministarstva pravde SAD.

U tom smislu je jedan od vodećih republikanaca u odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Majk Tarner već zatražio od direktora Nacionalne obaveštajne službe (NSA) procenu štete od pronađenih dokumenata.

Komentarišući FBI-jevu zaplenu kutija s poverljivim dokumentima u Mar-a-Lagu, Tramp je na svojoj društvenoj mreži postavio pitanje kada će FBI izvršiti pretrese lokacija na kojima je boravio Bajden, možda čak i Belu kuću i zašto Ministarstvo pravde nije objavilo informacije o ovim Bajdenovim dokumentima pre prošlogodišnjih novembarskih izbora.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet