Fokus

Brajan Volš 2014. godine pretio Ani ubistvom? Novi detalji istrage o nestanku Beograđanke u SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2023

-

18:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dok traje istraga o nestanku Beograđanke Ane Volš u SAD u javnosti se svakodnevno pojavljuje sve više detalja koji čitav slučaj čine mnogo kompleksnijim nego što je on na prvi pogled izgledao.

Iako je prema prvim informacijama brak Ane i Brajana Volša bio skladan ispostavilo se da je Ana, koja je nestala u Americi tokom novogodišnje noći i za kojom policija traga više od 10 dana, navodno još 2014. godine u Vašingtonu prijavila policiji svog sadašnjeg supruga Brajana, navodeći da je tada pretio ubistvom njoj i njenom prijatejlu, piše CNN koji navodi da je imao uvid u ovaj policijski izvešaj.

Naime, Ana Volš prijavila je tada nadležnima pretnje smrću, rekavši policiji da je pretnju dobila telefonom. CNN takođe navodi da je policijska uprava potvrdila da je Brajan Volš osoba koja je uključena u ovu prijavu, kao i to da oni te 2014. godine nisu bili u braku. Međutim, slučaj je ubrzo zatvoren jer je žrtva, prenosi ovaj američki portal, odbila da sarađuje u tužilaštvu. CNN navodi da je ovim povodom kontakirao sadašnje i bivše advokate Brajana Volša, ali navodi da odgovore nisu dobili.

Podsetimo, nakon što su saradnici Ane Volš prijavili njen nestanak, vlasti u priobalnoj enklavi Kohaset, u državi Masačusets, optužile su njenog supruga da je dao lažnu izjavu u vezi s njenim nestankom navodeći da je na taj način omeo njihovu istragu.

Volš je rekao policiji da je svoju suprugu poslednji put video ujutru 1. januara, kada je otišla na let za Vašington i naveo da je naredna dva dana proveo tako što je obavaljao poslove za svoju majku i družeći se sa svojom decom. Međutim, istraga je pokazala da njegovi navodi nisu istiniti.

Tužioci naime tvrde da je Volš već sledećeg dana viđen u Hom depou gde je gotovinski platio sredstva za čišćenje kuće u iznosu od 450 dolara. Nakon toga je i uhapšen pod optužbom da je pokušao da ometa istragu, za šta se on izjasnio da nije kriv.

Inače, suprug Ane Volš nje prvi put u sukobu sa zakonom. Kako prenosi NBC Boston, on je osuđen za falsifikovanje potvrdnih dokumenata i prodaju lažnih slika Endija Vorhola na internetu. Tokom suđenja za to delo on je priznao krivicu, a u vreme nestanka supruge  imao je zakonsku obavezu da nosi nanogicu. Ona je obaveštavala nadležne kada napusti kuću, ali ne i gde je otišao.

"Ljut i nasilan čovek"

U javnost su isplivale i izjave rođaka i porodičnih prijatelja tokom spora oko testamenta Volšovog oca 2019. godine. U izjavama koje su dali pod zakletvom, nećak njegovog oca i bliski prijatelj su Brajana opisali kao "ljutog i nasilnog čoveka". 

Kako se navodi, njegov otac Tomas Volš, ugledni neurohirurg koji je radio u Bostonu je sina isključio iz testamenta, gde mu je ostavio, kako se navodi, "samo najbolje namere" i ništa od imovine. Brajn je nakon toga optužen da je uzeo očev testament i da ga je uništio. I dvojica bliskih prijatelja porodice Volš, takođe pod zakletvom, Brajana su opisali kao sociopatu.

Troje dece Ane i Brajna Volša, starih između dve i šest godina, nalaze se na Odeljenju za decu i porodice Masačusetsa. Nekoliko lokalnih porodica se ponudilo da ih primi kako bi mogli da ostanu zajedno.

Juče i danas je u Kohasetu održano molitveno bdenje za Anu Volš i njenu porodicu. Njeni bliski prijatelji je opisuju kao "dobrog duha", ali navode da nisu nikada videli da je bilo nekih problema među supružnicima.

 

"Večeras se molimo za celu našu zajednicu koja je duboko pogođena nestankom jednog od naših članova", rekla je časna sestra Megi Arnold iz Crkve Svetog Stefana tokom okupljanja.

Snimci molitve objavljeni su na Tviteru, a među prisutnima su bile i Anine prijateljice Nataša i Pamela, a svi okupljeni jednoglasno su poručili da ne gube nadu da će nestala Ana biti pronađena.

Kako napreduje istraga?

Za nešto više od nedelju dana otkako je prijavljen nestanak Ane Volš, državni i lokalni istražitelji pretražili su čitav grad. U pretresima severno od Bostona pronađen je "određeni broj predmeta" koji bi mogli da budu dokazi i poslati su na forezničko testiranje. 

Istražitelji su pronašli krv i oštećeni nož sa krvlju u podrumu kuće u kojoj je Ana Volš živela sa svojim suprugom Brajanom Volšem, piše Boston Glob. 

"Pronašli su krv u podrumu. Krv je pronađena u podrumskom delu, kao i nož, koji takođe sadrži nešto krvi. Deo noža je oštećen", rekla je juče tužiteljka Lin Beland.

List Boston je takođe objavio da istražitelji tragaju za dokazima na više lokacija, uključujući i Vašington. U subotu su specijalizovane policijske jedinice za operacije pretrage i spasavanja pretraživale šumovita područja u blizini porodične kuće u Kohasetu. U pretragu terena je bila uključena i pomoć iz vazduha, a ronioci su pretraživali mali potok i bazen, ali ništa nisu pronašli, navedeno je u saopštenju policije.

Policija je pretražila stanicu za transfer smeća, a pretres je uključivao i kontejener za smeće koji je tamo premešten iz sambenog kompleksa u kojem živi majka Brajana Volša, navodi WCVB. Na ovoj lokaciji oni su pronašli testeru, pocepani tkaninu i nešto što je izgledalo kao mrlje koje su nastale od krvi, saopštili su za CNN izvori upućeni u istragu.

Istražitelji navode da će ovim povodom uzeti i krv dece porodice Volš kako bi mogli da imaju uzorak "direktne krvne loze" koja će im pomoći da krv uporede sa dokaznim materijalom.

Istovremeno, Ana Volš nije ostavila nikakav digitalni trag, a pojedini izvori navode da je nakon nestanka njen telefon lociran kod njene kuće 2. januara.

Brajan Volš se nalazi u pritvoru zbog ometanja istrage, a sud je odredio kaucijuo d pola miliona dolara u gotovini.

Kako se Ana ponašala kada je poslednji put viđena?

Ani Volš, 39-ogodišnjoj majci trojice dečaka trag se gubi za Novu godinu, nakon što je napustila svoj dom kako bi se ukrcala na let koji je imala rano ujutro. Članovi porodice poslednji put su je videli oko četir sata ujutru kada je trebalo da ode na aerodrom "Logan" u Bostonu. Trebalo je da se ukrca na avion za Vašington gde je radila u agenciji za nekretnine. Međutim, ona nije stigla do aerodroma. 

Njen nestanak su tek 4. januara prijavili njen suprug i nekoliko kolega. Policija se nakon toga, 6. januara, obratila najširoj javnost tražeći pomoć u njenom lociranju. Lokalni šef policije je rekao tada da oni nemaju potvrdu da je ušla u vozilo kojim je trebalo da ide do aerodroma.

Iz policije su takođe naveli da je bila veoma aktivna na društvenim mrežama, ali i da nije koristila svoj telefon od Nove godine. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Walshe (@anawalshe)

Jedan od prijatelja koji je u novogodišnjoj noći bio u kući porodice Volš, opisao je atmosferu kao "svečanu", kao i to da ništa nije moglo da nasluti da će doći do tragedije. Za njenog supruga je rekao da je čak te večeri spremio "složen obrok", prenosi CBS njuz.

"Zagrili smo se i nazdravili u ponoć. Obično ono što i radite kada čekate Novu godinu. Nije bilo nikakvih naznaka da će iz svega da nasatane neki problem", rekao je on. 

Navodi da se čak i začudio kada ga je Brajan pozvao da mu saopšti da je njegova supruga nestala.

"Pitao sam ga šta nije u redu. Tada mi je rekao da nema Ane. Mi smo sa zabave otišli oko 1.30. Bio sam u šoku. Te večeri je sedela pored mene na barskoj stolici i slala poruke prijateljima. Nije bilo nikakvih naznaka da bi se desila neka trageidja ili bilo šta drugo", dodao je.

Prijatelj porodice Volš je rekao da ga je policija već kontaktirala i da sve vreme sarađuje sa njima.

"Oboje su imali veliki uticaj na moj život. Jedan deo mene je sve vreme mislio da se desilo nešto loše jer se delovi priče jednostavno nisu poklapali", dodao je.

Komentari (0)

Svet