Fokus

Slučaj koji je okupirao istražitelje: Pet ključnih pitanja koja bi mogla da reše misteriju nestanka Ane Volš

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2023

-

20:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američka policija već nedelju dana traga za Anom Volš (39), majkom troje dece poreklom iz Beograda, koja je nestala 1. januara. Danima se pretražuje oblast oko njene porodične kuće u Kohasetu, gradu koji se nalazi u blizini Bostona, ali bez uspeha.

Još nema zvaničnih saznanja šta se tačno desilo sa njom, a zbog pokušaja obmane istražitelja je uhapšen njen suprug Brajan Volš. Prema najnovijim informacijama, policija je pretražila i deponiju koja se nalazi nedaleko od kuće Vološvih. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, ali i dalje ima mnogo stvari koje su nejasne. Koja su ključna pitanja o Aninom nestanku?

Kako i kada je nestala Ana Volš?

Ani se trag gubi za Novu godinu, nakon što je napustila svoj dom kako bi se ukrcala na let koji je imala rano ujutro. Članovi porodice poslednji put su je videli oko četir sata ujutru kada je trebalo da ode na aerodrom "Logan" u Bostonu. Trebalo je da se ukrca na avion za Vašington gde je radila u agenciji za nekretnine. Međutim, ona nije stigla do aerodroma. 

Naime, njen nestanak su 4. januara pirajvili njen suprug i nekoliko kolega. Policija se nakon toga, 6. januara, obratila najširoj javnost tražeći pomoć u njenom lociranju. Lokalni šef policije je rekao tada da oni nemaju potvrdu da je ušla u vozilo kojim je trebalo da ide do aerodroma. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Walshe (@anawalshe)

Iz policije su takođe naveli da je bila veoma aktivna na društvenim mrežama, ali i to da nije koristila svoj telefon od Nove godine. U početku je bilo i sumnje da se sama sklonila negde jer su joj, kako se tada pretpostavljalo, možda bili potrebni mir i tišina, pa su nadležni apelovali na nju da im se javi. Međutim, to se do sada nije desilo.

Šef policije Vilijam Kvigli tokom ranijeg brifinga za novinare rekao je da je Volš majka troje dece, od kojih najstarije ima šest, a najmlađe dve godine. Inače, njeno devojačko preizme je Ljubičić. Rođena je i odrasla u Beogradu, a 2005. je otišla u Sjedinjene Države, gde se udala za Brajana Volša. U Beogradu je poslednji put bila u decembru, gde se videla sa porodicom i prijateljima.

Kako se Ana ponašala kada je poslednji put viđena?

Jedan od prijatelja koji je u novogodišnjoj noći bio u kući porodice Volš, opisao je atmosferu kao "svečanu", kao i to da ništa nije moglo da nasluti da će doći do tragedije. Za njenog supruga je rekao da je čak te večeri spremio "složen obrok", prenosi CBS njuz.

"Zagrili smo se i nazdravili u ponoć. Obično ono što i radite kada čekate Novu godinu. Nije bilo nikakvih naznaka da će iz svega da nasatane neki problem", rekao je on. 

Navodi da se čak i začudio kada ga je Brajan pozvao da mu saopšti da je njegova supruga nestala.

"Pitao sam ga šta nije u redu. Tada mi je rekao da nema Ane. Mi smo sa zabave otišli oko 1.30. Bio sam u šoku. Te večeri je sedela pored mene na barskoj stolici i slala poruke prijateljima. Nije bilo nikakvih naznaka da bi se desila neka trageidja ili bilo šta drugo", dodao je.

Prijatelj porodice Volš je rekao da ga je policija već kontaktirala i da sve vreme sarađuje sa njima.

"Oboje su imali veliki uticaj na moj život. Jedan deo mene je sve vreme mislio da se desilo nešto loše jer se delovi priče jednostavno nisu poklapali", dodao je.

Zbog čega je uhapšen Anin suprug Brajan?

U danima dok je trajala potraga za Anom, iz kancelarije Majkla Moriseja, okružnog tužioca iz Norfolka koji je nadležan za područje Kohaseta je saopšteno da je uhapšen njen suprug Brajan Volš (47) zbog "opravdane sumnje" da je pokušao da obmane istražitelje. Na sudskom ročištu održanom u ponedjeljak, Volšu je određena kaucija od 500.000 dolara, prenosi lokalna medijska kuća "Boston 25 News". On se tada takođe izjasnio da nije kriv.

Zbog čega je zabravo Brajan uhapšen? Pomoćnica okružnog tužioca Lin Beland navela je na ročištu da su istražitelji tokom vikenda u kući pronašli nož prekriven krvlju i krvave mrlje. Ona je sudiji rekla i da su nadzorne kamere u prodavnici "Home Depot" pokazale Brajana kako 2. januara - na dan kada je rekao da nije napuštao kuću - kupuje ceradu, trake, selotejp i sredstva za čišćenje u vrednosti od 450 dolara.

Volš je policiji rekao da je svoju suprugu poslednji put video u njihovoj kući, rano ujutru 1. januara, kada je Uberom ili Lift-om otišla na aerodrom zbog puta u Vašington, piše CNN. Međutim, policijska istraga je ove njegove sumnje osporila. 

Volš je takođe policiji rekao da je 1. januara otišao u dve radnje i svoje dete odveo na sladoled. On se na sudu pojavio u sivoj košulji dugih rukava i kratko je naveo da je razumeo za šta ga terete. Policjaci su tada, prema pisanju CNN-a, takođe za Brajana naveli da je bio poprilično koperativan kada je trebalo da nadležni organi pretraže kuću. Boston Glob je takođe je preneo reči policije da su nestank Ane Volš i sudski slučaj njenog supruga dve poptuno različite stvari.

Inače, suprug Ane Volš nje prvi put u sukobu sa zakonom. Kako prenosi NBC Boston, on je osuđen za falsifikovanje potvrdnih dokumenata i prodaju lažnih slika Endija Vorhola na internetu. On je tokom suđenja za to delo priznao krivicu. 

Zašto je Ana pozvala majku da dođe u SAD?

Majka nestale Ane Volš, Milanka Ljubičić, rekla je za Fox njuz a se sa ćerkom poslednji put videla dok je ona boravila u Srbiji. Kako je navela, krajem decembra je u telefonskom razgovru zamolila majku da dođe za SAD, pa je ona pomislila da postoje neki problemi.

"Samo je rekla "Molim te mama, dođi sutra". Što znači da je imala nekih problema", priča ona, i dodala da joj je tada rekla da ne može toliko brzo da se spakuje i dođe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Walshe (@anawalshe)

"Predložila sam joj da je posetim 5. ili 6. januara, ali mi je tada rekla da ne moram da dolazim. Rekla mi je da nema potrebe da tada dolazim, da Brajan i ona prave planove za februar", rekla je Milanka.

Kako je dodala, nazvala ju je 31. decembra oko ponoći, ali ona tada nije čula telefon. "Ponovo me je zvala u jedan ujutru, propustila sam i taj poziv. Onda je pokušala da pozove svoju kumu, ali ona nije čula telefon zbog preglasne muzike" ispričača je ona.

Kako teče istraga?

Poslednja vest iz istrage je da su određeni dokazi u vezi ovog slučaja pronađeni na deponiji u Pibodiju, piše list Boston. Kako prenosi, snimci pokazuju kako istražitelji u zaštitnoj opremi kopaju po otpadu, a uočene su i specijalne jedinice.

U međuvremenu je novinarka CBS News iz Bostona Šeril Fiandaka navela na Tviteru da su istražitelji na deponiji pronašli kese za đubre sa krvlju, sekiru, testeru i tepih, kao i sredstva za čišćenje.

List Boston je takođe objavio da istražitelji tragaju za dokazima na više lokacija, uključujući i Vašington. U subotu su specijalizovane policijske jedinice za operacije pretrage i spašavanja pretraživale šumovita područja u blizini porodične kuće u Kohasetu. 

U pretragu terena je bila uključena i pomoć iz vazduha, a ronioci su pretraživali mali potok i bazen, ali ništa nisu pronašli, navedeno je u saopštenju policije. Policija je pretražila stanicu za transfer smeća, a pretres je uključivao i kontejener za smeće koji je tamo premešten iz sambenog kompleksa u kojem živi majka Brajana Volša, navodi WCVB.

Iz tužilaštva je saopšteno da su u porodičnoj kući Volša, u podrumu, tokom vikenda pronađeni nož i krvave mrlje. 

"Pronašli su krv u podrumu. Krv je pronađena u podrumskom delu, kao i nož, koji takođe sadrži nešto krvi. Deo noža je oštećen", rekla je juče tužiteljka Lin Beland.

Komentari (0)

Svet