Fokus

Ministar odbrane: Vojska nije bila direktno umešana u nerede u Braziliji, ako je bilo pojedinaca biće procesuirani

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

22:28

Ministar odbrane: Vojska nije bila direktno umešana u nerede u Braziliji, ako je bilo pojedinaca biće procesuirani
Tanjug/AP/Gustavo Moreno - Copyright Tanjug/AP/Gustavo Moreno

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski ministar odbrane Hose Musio danas je rekao da pripadnici oružanih snaga zemlje nisu bili direktno uključeni u nemire krajnje desničarskih pristalica bivšeg predsednika Žaira Bolsonaro, kada su upali u vladine zgrade pozivajući na državni udar.

Aktuelni predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva kritikovao je vojsku zbog neuspeha u sprečavanju i zaustavljanju nereda 8. januara i rekao je da nije dao njegovoj vladi obaveštajne podatke o predstojećoj pobuni, preneo je Rojters.

Musio se danas sastao sa Lulom i komandantima oružanih snaga u cilju smanjenja tenzija i rekao da se o neredima nije razgovaralo i da je na sastanku uz prisustvo poslovnih lidera bilo reči o planovima za vojne nabavke i ulaganja u brazilsku odbrambenu industriju.

"Razumem da nije bilo direktnog učešća oružanih snaga, ali ako je neko bio lično umešan u nerede to će biti istraženo", rekao je Musio i istakao da bi istrage i kažnjavanje onih za koje se utvrdi da su vandalizovali vladine zgrade bilo pravično.

Dodao je da se napad na zgradu vlade neće ponoviti, "jer će to oružane snage predvideti" izrazio sumnju u povezanost nekih vojnih struktura s ljudima koji su organizovali nerede i upitao se kako može da veruje vojnom osoblju u pogledu svog ličnog obezbeđenja nakon takvog ustanka.

Brazilski predsednik je ove nedelje smenio vojne oficire iz bezbednosnih struktura, a njih će zameniti federalna policija, saopštila je njegova kancelarija.

Ranije je policija izvršila racije u pet brazilskih država i glavnom gradu Braziliji, ciljajući na ljude za koje se sumnja da su umešani u nerede.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet