Fokus

Dan nakon obnavljanja ponovo suspendovana istraga o eksploziji u luci u Bejrutu

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

13:37

Dan nakon obnavljanja ponovo suspendovana istraga o eksploziji u luci u Bejrutu
Liban - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Glavni libanski tužilac Gasan Oveidat rekao je danas sudiji Tareku Bitaru da je njegova obnobljena istraga o eksploziji u luci u Bejrutu suspendovana, dan nakon što je Bitar nastavio istragu nakon prekida prethodne suspenzije.

Istraga je bila suspendovana 13 meseci zbog političkog pritiska, prenosi Rojters.

Bitar je nakon suspenzije podigao optužnice protiv šefa libanske obaveštajne agencije general-majora Abasa Ibrahima i šefa drugog bezbednosnog tela general-majora Tonija Salibu, kao i bivšeg komandanta vojske Žana Kavadžija, kao i protiv javnog tužioca Gasana Oveidata.

U eksploziji u luci u Bejrutu 2020. godine poginulo je 220 ljudi, podseća Rojters.

Za eksploziju u luci mnogi krive libanske vlasti i smatraju da je tragedija u stvari posledica dugogodišnje korupcije i lošeg upravljanja, navodi britanska novinska agencija.

AP Photo

 

Eksploziju je izazvalo gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivnog materijala koji se koristi kao đubrivo, a koji je godinama bio nepropisno uskladišten u luci.

Posle eksplozije, analizom lučkih, carinskih i pravnih dokumenata pokazala je da je amonijum nitrat dopremljen u Liban 2013. godine na ruskom brodu i od tada je stajao u skladištu.

 

Komentari (0)

Svet