Fokus

Indija stopirala izvoz vakcine AstraZeneka, UNICEF traži pomoć od grupe G7

Komentari

Autor: Euronews/Reuters

17/05/2021

-

14:47

Indija stopirala izvoz vakcine AstraZeneka, UNICEF traži pomoć od grupe G7
Indija stopirala izvoz vakcine AstraZeneka, UNICEF traži pomoć od grupe G7 - Copyright EPA/Andrzej Grygiel

veličina teksta

Aa Aa

Čelnici UNICEF-a zatražili su od zemalja članica grupe G7 da doniraju vakcine programu KOVAKS kao hitnu meru pomoći zbog problema sa proizvodnjom i izvozom vakcine u Indiji.

Indija je stopirala izvoz vakcine AstraZeneka koju je pravila na svom Institutu za serume u okviru KOVAKS-a kako bi vakcine koristila za svoje građane koji se bore sa velikim talasom epidemije koronavirusa.

UNICEF koji je zadužen za snabdevanje vakcinom preko programa KOVAKS procenjuje da manjak u isporuci vakcina od 140 miliona doza u maju ima da poraste do kraja juna na 190 miliona.

EPA/ Leszek Szymanski

 

Izvršni direktor UNICEF-a Henrijeta For istakla je da je potrebno da se počne sa deljenjem viška doza kako bi se obuzdala epidemija u slabije razvijenim zemljama.

Dok se čelnici G7 pripremaju za sastanak u Velikoj Britaniji sledećeg meseca, vođe Svetske zdravstvene organizacije ističu da je moral znatno opao jer se vakcina ne distribuira podjednako i apelovali su bogatim zemljama da doniraju višak doza vakcina umesto da ih koriste za vakcinaciju dece koja su otpornija od odraslih.

EPA/ Leszek Szymanski

 

Prema istraživanjima firme za analitiku Erfiniti, zemlje članice G7 bi mogle da doniraju 153 miliona doza vakcine ako bi se odrekli samo 20 odsto svojih zaliha koje će imati u junu, julu i avgustu. Ovaj plan bi bio izvodljiv iako još nisu vakcinisali sve svoje građane. 

Program KOVAKS oslanja se uglavnom na distribuciju vakcine AstraZeneka i planira da ove godine obezbedi oko dve milijarde doza.

Iz UNICEF-a su istakli da je i u drugim proizvodnim pogonima AstraZeneke usporena proizvodnja i distribucija ali da se nadaju da će problem da reše do kraja juna.

Komentari (0)

Svet