Fokus

Izgubljena radioaktivna kapsula u Australiji: Potraga na području od 1.400 kilometara, može biti veoma opasna

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, CNN

31/01/2023

-

20:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Australije već nekoliko dana tragaju za kapsulom za koju se veruje da je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti kroz zapadnu Australiju, a čije jezgro sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137. Tokom transporta je kapsula nestala, a vlasti su savetovale sve da potraže hitnu lekarsku pomoć ako su je pronašli i došli u kontakt sa njom. Pored toga, vlasti su započele i istragu o tome šta se zapravo dogodilo.

Materijal koji se nalazi u kapsuli, inače, može dospeti u telo i u tom slučaju je veoma opasan, a inače se koristi za merač gvožđa.

Potraga i dalje traje, mada oni koji učestvuju u njoj nisu optimistični. Postoje GPS podaci o kamionima koji su prevozili materijal, i zna se gde bi kapsula mogla da bude. Problem je, međutim, što je put dug 1.400 kilometara i obuhvata teritoriju veću od Velike Britanije ili Italije, pa će biti potrebno najmanje pet dana da se pređe. 

Zvaničnici su rekli da bi, ukoliko neko naiđe na ovu kapsulu dužine osam i širine šest milimetara, trebalo da se drži najmanje pet metara dalje od nje. Kompanija Rio Tinto izvinila se zbog ovog slučaja i rekla da sarađuje sa vlastima kako bi se kapsula što pre pronašla.

Kako je kapsula nestala?

Državne vlasti podigle su uzbunu u petak, 27. januara, upozoravajući stanovnike na prisustvo radioaktivnog materijala u južnom delu države, uključujući i severoistočna predgrađa Perta, grada u kom živi oko dva miliona ljudi.

Prema navodima vlasti, kapsula je stavljena u paket 10. januara, a dva dana kasnije izvođač radova ju je opkupio sa lokacije rudnika "Gudaj-Dari", u vlasništvu Rio Tinta. Vozilo je provelo četiri dana na putu i ​​stiglo je u Pert 16. januara, ali je istovareno radi pregleda tek 25. januara, i tada je otkriveno da kapsule nema tamo gde bi trebalo da je bude, preneo je CNN

Western Australia's Department of Health

 

"Prilikom otvaranja paketa ustanovljeno je da je merač polomljen, da nedostaje jedan od četiri šrafa za pričvršćivanje, ali i da nedostaju i sam izvor i svi šrafovi na meraču", saopštilo je Odeljenje za vatrogasne i hitne službe (DFES).

Oni veruju da su jake vibracije izazvane neravnim putevima oštetile paket, pomerajući šraf koji je sve držao zajedno. 

Koliko je opasna?

Stručnjaci su upozorili da cezijum-137 može da stvori ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt sa njim: opekotine kože usled bliskog izlaganja, bolesti od zračenja i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvesno izloženi tokom dužeg vremenskog perioda.

Kompanija koja pruža savete o zaštiti od zračenja, "Radiation Services WA", kaže da bi stajanje u krugu od jednog metra od kapsule sat vremena isporučilo oko 1,6 milisiverta (mSv), što je otprilike 17 standardnih rendgenskih snimaka grudnog koša. Uzimanje kapsule u ruke bi izazvalo "ozbiljno oštećenje" prstiju i okolnog tkiva, navodi kompanija u saopštenju.

Ivan Kempson, vanredni profesor biofizike sa Univerziteta Južne Australije, rekao je da bi najgori scenario bio da radoznalo dete uzme kapsulu i stavi je u džep.

"Ovo je retko, ali se može desiti. Bilo je i ranije nekih primera ljudi koji su pronašli slične stvari i trpeli trovanje radijacijom, ali su ti predmeti bili mnogo jači od trenutne kapsule koja nedostaje", rekao je Kempson.

Šta ako se ne pronađe?

Cezijum-137 ima vreme poluraspada od oko 30 godina, što znači da će se posle tri decenije radioaktivnost kapsule prepoloviti, a posle 60 godina ponovo prepoloviti.

Tom brzinom, kapsula bi mogla biti radioaktivna u narednih 300 godina, rekao je Deb sa Univerziteta RMIT.

"Cezijum-137 je obično zapečaćen izvor – što znači, ako se ne otvori, neće kontaminirati tlo ili životnu sredinu... Ako kapsula nikada ne bude pronađena, neće kontaminirati niti preneti radioaktivnost u okolno tlo",  rekao je Pradip Deb sa RMIT univerziteta u Melburnu.

Kempson je dodao da kapsula, ako ostane izgubljena u izolovanom području, teško može imati neki veliki uticaj na okolinu.

Komentari (0)

Svet