Fokus

Mas: Uveren sam da će pregovori sa Iranom o nuklearnom oružju biti uspešni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

07:29

Mas: Uveren sam da će pregovori sa Iranom o nuklearnom oružju biti uspešni
Mas: Uveren sam da će pregovori sa Iranom o nuklearnom oružju biti uspešni - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar spoljnih poslova, Hajko Mas, izjavio je da je da je uveren u uspeh pregovora sa Iranom o spasavanju Iranskog nuklearnog sporazuma.

On se obratio medijima posle sastanka ministara Stokholmske inicijative u Madridu, gde je učestvovalo 16 država, među kojima je i Nemačka.

Ova inicijativa osnovana je 2019. godine, radi predlaganja konkretnih mera kako bi se došlo do sveta bez nuklearnog naoružanja.

"Smatramo da pregovori mogu da budu uspešni, mislim da ćemo to postići u narednih nekoliko nedelja", rekao je Mas, ne navodeći detalje o pregovorima.

Iranski nuklearni sporazum potpisan je 2015. godine, a zemlje potpisnice su Iran, Nemačka, kao i pet stalnih zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Cilj je sprečiti Iran da nabavi dodatno nuklearno naoružanje, a inicijativa za sklapanje ovog sporazuma došla je od SAD pod administracijom bivšeg predsednika Donalda Trampa, 2018. godine.

"Zemlje članice ponavljaju poziv svim državama koje imaju nuklearno oružje, da primene određene mere kako bi se izvršile obaveze iz Ugovora o sprečavanju širenja nuklearnog oružja", piše u zajedničkom saopštenju Stoklholmske inicijative.

Pored Nemačke, u ovoj inicijativi učestvuju još Španija, Švedska, Argentina, Kanada, Južna Koreja, Etiopija, Finska, Indonezija, Japan, Jordan, Kazahstan, Norveška, Novi Zeland, Holandija i Švajcarska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet