Fokus

Iran odbija da preda fotografije, otežani pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2021

-

19:37

Iran odbija da preda fotografije, otežani pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma
Iran odbija da preda fotografije, otežani pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf izjavio je danas da Teheran nikada neće predati fotografije iz nekih iranskih nuklearnih postrojenja Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) jer je istekao sporazum o kontroli s tom agencijom, izvestili su iranski državni mediji.

"Sporazum je istekao... ni jedna od informacija nikada neće biti predata Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i svi podaci i slike ostaće u posedu Irana", poručio je Mohamad Baker Kalibaf, prenosi Rojters.

Ova izjava bi mogla dodatno da zakomplikuje pregovore Irana i šest glavnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, iz kojeg se pre tri godine, povukao tadašnji američki predsednik Donald Tramp i ponovo uveo stroge sankcije Teheranu na koje je Iran je reagovao kršenjem brojnih ograničenja proisteklih i sporazuma o nuklearnom programu.

Portparol parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove Irana upozorio je da će "Iran takođe isključiti kamere IAEA ako Sjedinjene Države ne ukinu sve sankcije", stoji na veb stranici državnog lista Teheran tajms.

Tanjug AP/Lisa Leutner

 

Privremeni tromesečni sporazum o nadzoru koji je Teheran potpisao sa IAEA i koji je 24. maja produžen za mesec dana, predviđa da se podaci i dalje prikupljaju, ali tako da pristup informacijama bude restriktivan, poput podataka u crnoj kutiji i da im IAEA može pristupati post festum.

IAEA je u petak zatražila od Irana da hitno odgovori da li će produžiti sporazum o nadzoru, što je iranskog izaslanika navelo da odgovori da Teheran "nije dužan da odgovori".

Iran je prošle srede potvrdio da će Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost zemlje odlučivati hoće li biti obnovljen sporazum o monitoringu, ali tek kada taj dogovor bude istekao.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je pre dva dana da bi u slučaju da Teherana ne produži sporazum o monitoringu nastala "ozbiljna smetnja" za šire pregovore.

Sve strane koje od aprila učestvuju u Bečkim pregovorima o obnavljanju iranskog nuklearnog dila saglasne su da postoje glavna pitanja koja bi trebalo rešiti pre ponovnog uspostavljanja nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet