Fokus

Na australijskoj novčanici od pet dolara neće se nalaziti lik kralja Čarlsa III

Komentari

Autor: BBC

02/02/2023

-

11:24

Na australijskoj novčanici od pet dolara neće se nalaziti lik kralja Čarlsa III
Na australijskoj novčanici od pet dolara neće se nalaziti lik kralja Čarlsa III - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na novoj novčanici australijih pet dolara neće se naći lice kralja Čarlsa III, saopštila je tamošnja centralna banka. Na sadašnjoj novčanici nalazi se lik kraljice Elizabete II, ali će na novoj biti odata počast "kulturi i istoriji" autohtonih Australijanaca, saopštila je RBA.

"Ova odluka Odbora banke usledila je nakon konsultacija sa australijskom vladom, koja podržava promenu. Da bi se nova novčanica odštampala biće potrebno nekoliko godina, a u međuvremenu će stara novčanica nastaviti da se izdaje. Moći će da se koristi čak i nakon izdavanja nove novčanice", navodi se u saopštenju.

RBA trenutno nema planove promena bilo koje druge novčanice, a ovu odluku pozdravili su političari, predstavnici Aboridžina.

Kako piše BBC, smrt kraljice prošle godine ponovo je pokrenula debate o budućnosti Australije kao ustavne monarhije. Kao britanski monarh, kralj Čarls III je šef i Australije, Novog Zelanda i 12 drugih zemalja Komonvelta. Ta uloga je uglavnom ceremonijalna.

Portret britanskog monarha nalazoo se na najmanje jednom dizajnu u svakoj seriji australijskih novčanica. Međutim, u septembru je Australija saopštila da slika novog monarha neće automatski zameniti kraljicu na novčanicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet