Fokus

Protest u Iraku zbog ubistva devojke: "U zločinu ubijanja žena nema časti"

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

16:02

Protest u Iraku zbog ubistva devojke: "U zločinu ubijanja žena nema časti"
Protest u Iraku zbog ubistva devojke: "U zločinu ubijanja žena nema časti" - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Desetine iračkih demonstranata okupilo se danas kako bi osudilo takozvano "ubistvo iz časti" 22-godišnje Jutjub zvezde Tibe Ali koju je zadavio otac.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Saad Maan u petak je saopštio da je Tibu Ali 31. januara u centralnom gradu Divanijahu ubio njen otac koji se potom predao policiji, preneo je AP.

U izveštajima se navodi da je otac zadavio Ali tokom noći dok je spavala.

Takozvano "ubistvo iz časti" naišlo je na osudu grupa za zaštitu ženskih prava i stanovnika, koji smatraju da je potrebno reformisati zakonodavstvo kako bi se uvele oštrije kazne počiniocima.

Demonstranti su držali transparente na kojima se osuđuje ubistvo i zahtevaju zakonodavne reforme. Na jednom od transparenata je pisalo "U zločinu ubijanja žena nema časti".

Član 41. Krivičnog zakona zemlje dozvoljava muževima da "disciplinuju" svoje supruge, što uključuje i premlaćivanje.

Tanjug AP/Hadi Mizban

 

 

Član 409 smanjuje kaznu za ubistvo za muškarce koji zbog preljube ubiju ili trajno ozlede svoje žene ili rođake na do tri godine zatvora.

Tiba Ali je živela u Istanbulu, u Turskoj i imala je svoj Jutjub kanal sa preko 20.000 pretplatnika na kojem je prikazivala svoj život sa dečkom rođenim u Siriji, investitorom u nekretnine.

Tanjug AP/Hadi Mizban

 

 

U svom prvom video snimku na Jutjubu u novembru 2021, Ali je rekla da se preselila u Tursku da nastavi školovanje, ali da je odlučila da ostane jer je tamo uživala u svom životu u toj zemlji.

Njen otac se navodno nije složio sa tim potezom, niti sa njenim planovima da se uda za dečka. Maan je rekla da su Ali i njen otac imali žestok spor tokom posete Iraku i da je dan pre njenog ubistva intervenisala lokalna policija kako bi im pomogla da se dogovore.

Komentari (0)

Svet