Fokus

U Južnoafričkoj Republici potvrđena dva slučaja kolere - bakterija preko više granica stigla iz Malavija

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

18:46

U Južnoafričkoj Republici potvrđena dva slučaja kolere - bakterija preko više granica stigla iz Malavija
U Južnoafričkoj Republici potvrđena dva slučaja kolere - bakterija preko više granica stigla iz Malavija - Copyright Tanjug/AP/AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

veličina teksta

Aa Aa

U Južnoafričkoj Republici potvrđena su dva slučaja kolere preneta iz Malavija, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje, pozivajući na oprez. 

U saopštenju se navodi da je kolera potvrđena kod dve sestre koje su u januaru putovale u Malavi, gde je zabeleženo više od 1.000 preminulih od te bolesti, a da su se simptomi pojavili nakon što su se vratile u Johanesburg, prenosi Rojters.

Ministarstvo je napomenulo da postoji još jedan slučaj za koji se sumnja da je kolera, a reč je o članu porodice jedne od obolelih koji je primljen u bolnicu 4. februara sa simptomima dijareje i dehidracije, kao i da se za potvrdu čekaju rezultati laboratorijskih ispitivanja. 

Kolera je akutna dijarejna infekcija uzrokovana bakterijom Vibrio cholerae, a uglavnom se širi kontaminiranom hranom i vodom. 

Poslednja epidemija kolere u Južnoafričkoj Republici bila je 2008/2009. godine kada je prijavljeno oko 12.000 slučajeva nakon izbijanja u susednom Zimbabveu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet