Fokus

Neizvesnost i strah, porušeni objekti, akcije spasavanja: Fotografije katastrofe iz Turske i Sirije koje su obišle svet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2023

-

17:33

Neizvesnost i strah, porušeni objekti, akcije spasavanja: Fotografije katastrofe iz Turske i Sirije koje su obišle svet
Turska - Copyright Tanjug/AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

U razornim zemljotresima koji su pogodili područje oko granice Turske i Sirije nastradalo je više od 5.000 ljudi,pokazuju zvanični podaci, a broj poginulih i povređenih stalno raste. Dok se spasioci na terenu bore da pronađu i izvuku one koji se nalaze ispod ruševine, fotografije srušenih zgrada, spasilaca, ali i onih koji čekaju vesti o članovima svojih porodica obilaze svet.

Turske vlasti su uputilepoziv za međunarodnu pomoć, a u ugroženo područje su poslati spasilački timovi iz celog sveta. Oni neumorno pretražuju ruševine, a situaciju otežava i veoma hladno vreme. 

profimedia

 

Sa velikom neizvesnošću mnogi građani čekaju vesti o nestalima. Jedan od prizora koji je ostao upečatljiv je fotografija Mesuta Hancera dok drži ruku svoje petnaestogodišnje ćerke Irmak, koja je poginula u zemljotresu u turskom gradu Kahramanmarašu, u blizini epicentra. 

Kada je reč o Turskoj, procenjuje se da je srušeno više hiljada zgrada i da je najmanje 150.000 ljudi ostalo bez domova. U određnim gradovima su formirani centri za prijem ugroženih koji se snalaze kako umeju. 

Tanjug/DIA images via AP

 

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

 

U deset turskih gradova je proglašena vanredna situacija, koja će važiti naredna tri meseca. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan opisao je zemljotrese u Turskoj kao jednu od najvećih katastrofa u istoriji čovečanstva.

Posebno zabrinjavajuće podatke izneo je UNICEF koji je saopštio da je u zemljotresima u Turskoj i Siriji možda poginulo više hiljada dece. Portparol te organizacije je naveo da tačan broj još nije moguće utvrditi.

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

 

Tanjug/Serdar Ozsoy/Depo Photos via AP

 

Takođe, direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejezus izjavio je da je SZO posebno zabrinuta zbog toga što iz nekih oblasti Turske i Sirije nisu stigle nikakve informacije o posledicama razornog zemljotresa. "Mapiranje štete je jedan od načina da shvatimo gde treba da usmerimo našu pažnju," rekao je Gebrejezus na sastanku Izvršnog odbora SZO, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Ghaith Alsayed

 

Teška situacija je i u Siriji, jer je zemljotres pogodio područje koje je već godinama devastirano u ratnim sukobima. I tu se beleže hiljade žrtava, a zvanične podatke teško je dobiti jer je politička situacija u zemlji komplikovana.

Jedan muškarac u gradu Džandajris rekao je agenciji AFP da je izgubio 12 članova svoje porodice u zemljotresu, dok je drugi naveo da su neki od njegovih rođaka zarobljeni ispod ruševina. "Čujemo njihove glasove, još su živi, ali nema načina da ih izvučemo. Nema ko da ih spase. Nema mašina", rekao je on.

Tanjug AP/Mustafa Karali

 

Tanjug AP/Ghaith Alsayed

 

 

Tanjug AP/Omar Sanadiki

 

Iz UN je saopšteno da su tokovi pomoći iz Turske ka severozapadu Sirije privremeno zaustavljeni zbog posledica jučerašnjih zemljotresa. Kako navodi Rojters, dopremanje prekogranične pomoći pod nadzorom UN od 2014. bilo je ključno za sirijske pobunjenike, pošto ta pomoć zaobilazi teritoriju pod kontrolom vlade predsednika Bašara el Asada.

Portparolka Kancelarije UN za koodrinaciju humanitarne pomoći, Madevi Sun-Suon, istakla je da još nije jasno kada će se nastaviti sa dopremanjem pomoći od koje, kako je rekla, zavisi četiri miliona ljudi. Sirijski Crveni polumesec sa sedištem u Damasku saopštio je danas da je spreman da isporuči pomoć širom Sirije, uključujući i opoziciona područja.

profimedia

 

 

Tanjug/AP/Ghaith Alsayed

 

Inače, američki geološki institut izveštava da je više od 100 naknadnih potresa usledilo nakon dva snažna zemljotresa jačine 7,7 i 7,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet