Fokus

Meksiko tuguje za Proteom: Spasilački pas koji je uginuo u Turskoj ispraćen na večni počinak

Komentari

Autor: fronterasdesk.org

19/02/2023

-

10:06

Meksiko tuguje za Proteom: Spasilački pas koji je uginuo u Turskoj ispraćen na večni počinak
Spasilački pas Proteo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proteo, devetogodišnji nemački ovčar i zvezda meksičkog spasilačkog tima, preminuo je pre nekoliko dana tražeći preživele nakon razornih zemljotresa u Turskoj. Vest o smrti nemačkog ovčara rastužila je svet, a koliko je bio cenjen i voljen svedoči činjenica da ga je meksička vojska ispratila u skladu sa najvišim državnim obeležjima.

Naime, meksička vojska je u četvrtak održala komemoraciju nakon što je dočekala telo Protea u Meksiku i odala počast njegovog službi.

Devetogodišnji nemački ovčar Proteo je trenirao i radio kao pas za spasavanje od svog četvrtog meseca. Za života je pomogao u naporima traženja preživelih nakon katastrofe u Meksiku, na Haitiju, u Gvatemali i Ekvadoru, a poslat je u Tursku upravo zbog svojih veština i iskustva. Konkretno u Turskoj je pomogao u spasavanju jednog maloletnika i izvlačenju 14 tela iz ruševina, saopštili su meksički zvaničnici.

Njegov trener i najbolji prijatelj, Karlos Vileda Markez saopštio je da je Proteo uginuo u teškim uslovima i ekstremnoj hladnoći.

profimedia

 

Pre samo nekoliko dana, Vileda je objavio na TikToku video na kojem se vidi kako pripadnici meksičke vojske i vazduhoplovstva tuguju zbog smrti svog partnera i vernog prijatelja Protea.

"Ostvario si misiju, hvala ti na herojskom radu. Želim da ti kažem da sam ponosan na tebe jer si uvek bio snažan i vredan pas koji nikada nije odustajao. Sada treba da budem zahvalan na tome što sam te imao", rekao je Vileda u snimku.

profimedia

 

Društvene mreže su pozdravile neverovatan rad Protea i zamolile meksičke vlasti da mu prirede sahranu dostojnu heroja što je i učinjeno.

"Opraštamo se od tebe, Proteo! Sve što si učinio za našu zemlju doprinelo je da tvoji postupci budu ovekovečeni jer će tvoja odanost, hrabrost i veština zauvek biti upamćeni", objavila je meksička vojska.

profimedia

 

Prošlo je 13 dana od razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji. Uprkos nekim od čudesnih preživljavanja koja su obišla svet, broj žrtava nastavlja da raste i do sada prelazi 46.000.

@sedenamx En casa, te recordaremos y honramos #Proteo ♬ sonido original - SEDENAmx

Sve o zemljotresu u Turskoj i Siriji možete pročitati ovde.

Komentari (0)

Svet