Fokus

Istočni Jerusalim: Građanski protest Arapa zbog rada policije i rušenja kuća

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2023

-

13:07

Istočni Jerusalim: Građanski protest Arapa zbog rada policije i rušenja kuća
Istočni Jerusalim: Građanski protest Arapa zbog rada policije i rušenja kuća - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti u Istočnom Jerusalimu pokušali su jutros da spreče ljude da odu na posao i nateraju ih da im se pridruže u jednodnevnom građanskom protestu.

Iznad više kvartova jutros se digao dim, dok su grupe arapskih stanovnika palile gume, blokirale puteve i primoravale ljude da se pridruže štrajkovima radnika protiv pojačanog rada policije i rušenja kuća u arapskim četvrtima poslednjih nedelja i meseci, preneo je "Džeruzalim post".

Arapski stanovnici u Šuafatu, Anati, Isaviji, Džabel Mukaberu i Al-Ramu najavili su u petak da će u nedelju ujutro pokrenuti mere građanske neposlušnosti u znak protesta protiv, kako su naveli, svakodnevnih ekstremističkih i rasističkih zločina okupacione vlade.

Mere na koje se pozivaju uključuju štrajkove, neplaćanje poreza i opštinskih taksi, blokiranje puteva i sprečavanje Arapa koji žele da idu na posao da ne odu.

U Šuafatu i Isaviji izbili su sukobi između arapske omladine i izraelske policije, koja je upotrebila suzavac i vodene topove na mlade koji su blokirali puteve.

Na snimcima iz Istočnog Jerusalima koje su objavili palestinski mediji, vide se male grupe mladih kako stoje oko zapaljenih guma, vozila i kanti za smeće na brojnim putevima.

Izraelska policija saopštila je jutros da je šačica ljudi koji krše zakon blokirala puteve u pokušaju da poremeti rutinu života u naseljima, da bi sprečila i ometala javnost da ide na posao, obavlja dnevnu rutinu i izazove napade na njih.

Policijske snage su u saradni sa opštinom Jerusalim radile na ponovnom otvaranju puteva i sprečavanju nemira. 

U jednom od kvartova u Istočnom Jerusalimu, policija je intervenisala u tuči između izgrednika i stanovnika koji su želeli da odu na posao, navela je izraelska policija.

Policija će nastaviti da radi na održavanju normalne životne strukture u Istočnom Jerusalimu, uz održavanje bezbednosti i reda i sprovođenje zakona sa drugim vlastima, stoji u saopštenju izraelske policije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet