Fokus

Danas počinje najveći sajam vojne opreme u Abu Dabiju

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2023

-

07:40

Danas počinje najveći sajam vojne opreme u Abu Dabiju
Danas počinje najveći sajam vojne opreme u Abu Dabiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara biće domaćini šesnaestog Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" i  sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEX 2023", koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

"IDEX 2023" i "NAVDEX 2023" su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojih se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta. 

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati će biti predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. 

Učestvovaće 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 start -up kompanije iz 25 zemalja, najavili su organizatori. 

Događaju će prisustvovati 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta.
Organizatori procenjuju da će biti više od 130.000 posetilaca, čime će se oboriti rekord prethodnog izdanja sajma.

Više od 30 zemalja imaće svoje nacionalne paviljone, a tradicionalno, najveći paviljon imaće Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je odmah iza njih Turska.  

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih izložbi, i Srbija će imati nacionalni paviljon u okviru kojeg će ,između ostalog, biti predstavljene makete oklopnog vozila "Lazara" i "Miloša", samohodna haubica "Nora", višecevni raketni sistem "Tamnava", pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog  kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. 

Osim dostignuća integratora domaće odbrambene industrije "Jugoimporta - SDPR", biće izloženi i proizvodi ostalih domaćih kompanija.

Kada je reč o pomorskoj ratnoj izložbi pod nazivom "NAVDEX 2023",  prostiraće se na 57.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. 

Najavljeno je da će Pakistan, Bahrein, Velika Britanija, Italija, Kina, Kuvajt, Indija i Ujedinjenih Arapski Emirati, u lukama ADNEC i Zayed, predstaviti svoja plovila  za ratnu mornaricu i obalsku stražu.

Na ovogodišnjem izdanju sajma, biće održano i 15 panel sesija, tokom koje će učesnici diskutovati o brojnim vitalnim temama, između ostalog i o inovativnim tehnologijama i rešenjima u odbrambenoj industriji.
 

Komentari (0)

Svet