Fokus

Bajden stigao u Poljsku, posebne mere bezbednosti i apel na stanovnike Varšave

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

20/02/2023

-

22:08

Bajden stigao u Poljsku, posebne mere bezbednosti i apel na stanovnike Varšave
Bajden stigao u Poljsku, posebne mere bezbednosti i apel na stanovnike Varšave - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Nakon iznenadne posete Ukrajini predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je danas vozom u Poljsku.

Tokom današnje nenajavljene posete Ukrajini Bajden je prošetao glavnim gradom Kijevom, obećavajući američku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno, prenosi Rojters.

Privatna televizija TVN24 je prenela snimke napravljene ispred železničke stanice u Pšemislu na jugu Poljske na kojima se vide brojna vozila, od kojih neka sa američkim registarskim oznakama, a nešto kasnije i snimak predsednika Bajdena kako izlazi iz voza. 

profimedia

 

Zbog Bajdenove posete u Poljskoj su pojačane bezbednosne mere. Poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i administracije odlučilo je da uvede zabranu nošenja oružja, izjavio je danas portparol varšavske policije Silvester Marčak na brifingu.

"Od 20. do 22. februara zabranjeno je nošenje oružja, uključujući i one koji ga legalno poseduju", rekao je Marčak i istakao da je to zbog bezbednosnih razloga.

Prema Marčakovim rečima, zbog posete Bajdena direktor policije je odlučio da rasporedi dodatne policijske snage u Varšavu.

Portparol varšavske policije je upozorio žitelje glavnog grada da se pripreme na poteškoće koje mogu nastati zbog kretanja američkog lidera po gradu.

Tokom kretanja predsedničke kolone planirano je da ulice budu blokirane.

Bajden će se popodne sastati sa poljskim liderom Andžejem Dudom, a uveče će održati govor u Kraljevskom zamku u istorijskom centru Varšave. U sredu će se sastati sa liderima Bukureštanske devetorke koju čine Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i osobljem američke ambasade u Varšavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet