Evropa

BAJDEN NAPUSTIO KIJEV: Planovi o poseti čuvani u strogoj tajnosti, američki predsednik sa večere pravo u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2023

-

12:14

BAJDEN NAPUSTIO KIJEV: Planovi o poseti čuvani u strogoj tajnosti, američki predsednik sa večere pravo u Ukrajinu
Džo Bajden i Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u Kijev u iznenadnu posetu ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom. Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio fotografiju sa američkim kolegom, uz koju je napisao: "Dobro došli u Kijev, vaša poseta je veoma važan znak podrške svim Ukrajincima".

Poseta Kijevu čuvana je u strogoj tajnosti zbog zabrinutosti za bezbednost američkog predsednika, prenosi američki CNN. Navodi se i da nigde u Bajdenovoj agendi nije stajalo da će posetiti Ukrajinu, kao i da je u subotu uveče viđen na večeri sa suprugom, a da se do jutros nije pojavljivao u javnosti.

Bajden je u Ukrajinu doputovao sa malim brojem saradnika, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i još nekoliko zvaničnika. Spekulacije da bi predsednik SAD mogao da poseti Ukrajinu mogle su se čuti još prošle nedelje, a Zelenski je tada rekao da "njegova pozivnica Bajdenu i dalje stoji".  

Tanjug AP/Evan Vucci

 

Iz Bele kuće su izdali saopštenje povodom ove iznenadne posete, u kojem kažu da je, "dok se svet priprema da obeleži godišnjicu ruske brutalne invazije na Ukrajinu, predsednik u Kijevu kako bi ponovio američku posvećenost očuvanju ukrajinske demokratije, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Kada je Putin pokrenuo invaziju pre skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podeljen. Mislio je da može da traje duže od nas, ali je pogrešio. Danas, u Kijevu, sastajem se sa predednikom Zelenskim i njegovim timom kako bismo razgovarali o našoj podršci Ukrajini", saopštio je Bajden.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

Bajden je u obraćanju rekao da "Putinov osvajački rat propada", ali se i prisetio kako je izgledao njegov telefonski razgovor sa Zelenskim dok su "ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi prelazili granice".

"Rekli ste mi da možete da čujete eksplozije u pozadini. Nikada to neću zaboraviti. Svet se spremao za promenu", rekao je on, podsećajući šta ga je Zelenski zamolio da uradi:

"Oupite svetske lidere. Zamolite ih da podrže Ukrajinu'. Rekli ste mi da ne znate kada ćemo ponovo moći da razgovoramo. Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno spremao za pad Kijeva, možda čak i kraj Ukrajine. Godinu dana kasnije, Kijev stoji. Ukrajina stoji. Demokratija stoji. Amerikanci stoje uz vas, kao i čitav svet"

profimedia

 

Američki predsednik je najavio još jednu pomoć, u vrednosti od pola milijarde dolara za Ukrajinu.

"Najaviću još jednu isporuku važne opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kako bi se zaštitio ukrajinski narod od bombardovanja iz vazduha. Takođe, kasnije ove nedelje ćemo objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju da pomognu ruskoj ratnoj mašineriji", dodaje se u saopštenju.

"Tokom prošle godine, SAD su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku – i ta podrška će trajati", poručio je Bajden.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Ukrajinski predsednik rekao je da su pregovori između njegovog tima i tima predsednika SAD u Kijevu veliki podsticaj njegovoj zemlji.

"Ovaj razgovor nas približava pobedi", rekao je Zelenski u govoru.

"Rezultati ove posete će se sigurno videti i sigurno će imati reperkusije na bojnom polju u oslobađanju naših teritorija"

Agencija AP navodi da iako je američki predsednik obećao pomoć Ukrajini u vrednosti od pola milijarde dolara, među oružjem koje je pominjao nije bilo naprednih sistema o kojima se ranije spekulisalo u javnosti.

Zelenski je rekao da je sa Bajdenom "razgovarao o pomoći u vidu raketa dugog dometa, kao i drugog oružja koje može biti poslato Ukrajini, a ranije stizalo u Kijev".

profimedia

Nik Šifrin, dopisnik za spoljne poslove i odbranu za "PBS", pročitao je izveštaj iz Bele kuće o sastanku.

"Predsednik Zelenski je prvi govorio, zahvalivši se Amerikancima na podršci. Rekao je da je, kada je počeo rat, prvi telefonski poziv podrške dobio iz Bele kuće. Drugi je govorio Bajden, koji je rekao da je važno da predsednik SAD bude ovde na godišnjicu rata, i da je ključno da se ne sumnja u podršku SAD. On je rekao i da je ukrajinski narod istupio kao niko ranije", izvestio je Šifrin.

Američki predsednik je ranije najavio posetu Varšavi gde bi trebalo da stigne sutra, kako bi se sastao sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa