Fokus

Broj žrtva nesreće u rudniku u Kini porastao na četiri, 49 se vode kao nestali

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

09:26

Broj žrtva nesreće u rudniku u Kini porastao na četiri, 49 se vode kao nestali
Nesreća u rudniku uglja u Kini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje četiri osobe su poginule, šest je povređeno, a 49 se vodi kao nestalo, u velikom obrušavanju u sredu u rudniku uglja na severu Kine, javili su državni mediji.

Tri stotine vatrogasnog spasilačkog osoblja, sa 60 vatrogasnih vozila i šest pasa za potragu i spasavanje, danas je na licu mesta, u potrazi za zarobljenim rudarima, prema izveštaju kineskih medija, prenosi Rojters.

Državna zdravstvena komisija saopštila je u sredu uveče da je spašeno šest povređenih i da je poslala 15 kola hitne pomoći sa 45 medicinskih radnika da pomognu u spasavanju.Nesreća se dogodila u sredu u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija, na površinskom kopu rudnika koji je u vlasništvu kompanije "Sinđing koal majning".

profimedia

 

Kineski predsednik Si Đinping u sredu je naredio potragu i spasavanje, javili su državni mediji, iako je drugo klizište uveče otežalo rad na pronalaženju preživelih.

"Moramo uložiti sve moguće napore da spasimo nestale osobe i lečimo povređene", rekao je Si.
Premijer Li Kećijang je takođe zahtevao brzu istragu o uzroku kolapsa.

Lokalne vlasti su danas hitno naredile rudnicima uglja u nekoliko velikih rudarskih regiona u Kini da izvrše bezbednosne inspekcije, naročito na površinskim kopovima. Unutrašnja Mongolija je najveći region za proizvodnju uglja u Kini.

Nekada podzemni rudnik, pretvoren je u površinski kop 2012. godine, navode državni mediji.
Ugalj je glavni izvor energije u Kini, ali su njeni rudnici među najsmrtonosnijima na svetu, uglavnom zbog slabog sprovođenja bezbednosnih standarda, uprkos ponovljenim vladinim nalozima za poboljšanje bezbednosti tokom godina, navodi Rojters.
 

Komentari (0)

Svet