Fokus

Misterija kineskog milijardera: Nestao iz javnosti da bi posle deset dana saopšteno da "sarađuje sa vlastima u istrazi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2023

-

18:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najuticajnijih kineskih biznismena i milijardera, Fan Bao, nestao je pre desetak dana, a tek sinoć su se pojavile prve informacije o njemu.

Investiciona banka na čijem čelu se nalazi Fan saopštila je 16. februara da nije uspela da stupi u kontakt sa njim. Tada je saopšteno i da nema nikakvih informacija da bi njegov nestanak mogao da ima ikakve veze sa poslovanjem banke.

U medijima su odmah krenule spekulacije o tome da je uhapšen, mada nije jasno šta bi bilo osnov za za to, s obzirom na to da je u pitanju jedan od onih kineskih milijardera koji su pokušavali da ostvare dobre odnose sa vladajućom Komunističkom partijom.

Sinoć je, međutim, stiglo saopštenje njegove kompanije u kom stoji da "sarađuje u istrazi sa vlastima", što je zapravo implicitna potvrda da je bio uhapšen.

Fan Bao je kinesi tehnološki mogul - radio je u "Morgan Stenliju", zatim u "Kredi Svisu", a kasnije je imao i berzanska iskustva.

Tokom godina uspeo je da od "Čajna renesans banke" napravi jednu od globalnih poslovnih institucija, sa filijalama širom sveta, 700 zaposlenih u Pekingu, Hong Kongu, Šangaju, Singapuru i Njujorku.

Zanimljivo je i da ima udeo u čak 70 odsto kineskih tehnoloških kompanija. Međutim, njegova banka je izgubila petinu vrednosti u samo nekoliko dana, a ne čini se da će se brzo oporaviti od toga.

Ovakvi nestanci u Kini nisu neobični kada su u pitanju visokopozicionirane ličnosti. Tako je 2015. godine na sličan način nestao i Guo Guančang, koji je bio poznat kao "kineski Voren Bafet", a kasnije je takođe saopšteno da "sarađuje sa vlastima u istrazi".

Pored njega, slično se desilo i kada je Džek Ma, osnivač "Alibabe" nestao na nekoliko meseci nakon što se suprotstavio kineskim regulatorima 2020. godine na jednom poslovnom skupu.

Komentari (0)

Svet