Fokus

Bajdenova administracija najavila mere za suzbijanje eksploatacije dece

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

23:13

Bajdenova administracija najavila mere za suzbijanje eksploatacije dece
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je danas mere za suzbijanje dečijeg rada usred naglog porasta kršenja zakona, a na osnovu istražnih izveštaja Rojtersa i drugih novinara o ilegalnom zapošljavanju maloletnih migranata, uglavnom iz Srednje Amerike, u opasnim industrijama SAD. 

Američki zvaničnici rekli su da je Ministarstvo rada registrovalo povećanje kršenja zakona u dečijem radu od 70 odsto od 2018. godine, uključujući opasna zanimanja. 

Utvrđeno je da je u prošloj fiskalnoj godini 835 preduzeća u SAD prekršilo zakon o radu dece. 

Američki zvaničnici rekli su novinarima da je uprava otkrila zapošljavanje dece u kompanijama, uključujući "Hartsajd fud solušns" i dobavljače za "Hjundai motor". 

Kako se navodi, formirana je međuagencijska radna grupa za dečiji rad koja će istraživati industrije u kojima se najverovatnije dešavaju kršenja zakona o radu dece.

Demokratska Bajdenova administracija se takođe založila za strože kazne za kompanije koje krše te zakone i za više sredstava za sprovođenje i nadzor.

Američki savezni zakon zabranjuje osobama mlađim od 16 godina da rade u većini fabrika, a onima ispod 18 je zabranjeno da rade najopasnije poslove u industrijskim pogonima.Maksimalna građanska novčana kazna trenutno iznosi samo 15.138 dolara po detetu, navela je administracija u saopštenju.

Rojters je prošle godine objavio seriju reportaža o dečijem radu, uključujući otkrića o korišćenju dece za rad među dobavljačima za "Hiundai", uključujući direktnu podružnicu korejskog auto giganta u američkoj državi Alabami.
 

Komentari (1)

Драган

28.02.2023 09:42

„Половину времена не зна где је“: Бивши лекар Беле куће о Бајдену

Svet