Fokus

Požar na granici Izraela i Gaze - traži se međunarodna pomoć zbog moguće ekološke katastrofe

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

23:43

Požar na granici Izraela i Gaze - traži se međunarodna pomoć zbog moguće ekološke katastrofe
EPA-EFE/ADRIANA THOMASA - Copyright EPA-EFE/ADRIANA THOMASA

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Gaze zatražili su pomoć u gašenju požara koji je danas izbio na deponiji u selu koje se nalazi na samoj granici sa Izraelom i istakli da bi požar mogao potrajati danima i izazvati ekološku katastrofu.

Kako navodi Rojters, požar je izbio u istočnom delu deponije u Juhr al-Deku, jugoistočno od grada Gaze, u blizini ograde za razdvajanje, a u saopštenju grada Gaze navodi se da još uvek nisu potvrđeni uzroci požara.

''Bojimo se da bi vatra mogla da se proširi preko granica deponije i dovesti do ekološke katastrofe'', navodi se u saopštenju, i dodaje se da lokalne vatrogasne ekipe nisu imale kapaciteta da se izbore sa požarom.

Vlasti Gaze su pozvale međunarodne organizacije da pomognu u gašenju požara i da izvrše međunarodni pritisak na Izrael da ukine blokadu za ulazak opreme za gašenje požara, prenosi agencija.

Palestinci navode da ograničenja koje je nametnuo Izrael, uključujući ono što Izrael definiše kao predmete ''dvostruke upotrebe'' koji bi mogli imati vojnu svrhu, ozbiljno ometaju njihovu sposobnost da reaguju na vanredne situacije.

Prošlog novembra u stambenoj zgradi u izbegličkom kampu na severu pojasa Gaze izbio je požar u kome je poginula 21 osoba, a nekoliko je povređeno.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet