Fokus

Najmanje dvoje poginulih i više od 80 uzetih za taoce u nemirima u Kolumbiji

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

08:36

Najmanje dvoje poginulih i više od 80 uzetih za taoce u nemirima u Kolumbiji
Predsednički izbori u Kolumbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan civil i jedan policajac ubijeni su tokom nasilnih protesta u kolumbijskoj provinciji Kaketa, a 79 policajaca i devetoro radnika na naftnim poljima uzeti su za taoce od strane lokalnog stanovništva, izjavio je danas kolumbijski ombudsman za ljudska prava Karlos Kamargo.

Do incidenta je došlo u ruralnom delu opštine San Visente del Kaguan, gde su demonstranti napali naftno polje u vlasništvu kineske kompanije Emerald Enerdži, nakon čega su podmetnuli požar, prenosi Rojters.

Ombudsman je poručio da je ''žalosno što su tokom protesta ubijeni policajac i civil'', i dodao da njegova kancelarija ''nudi da bude posrednik u pregovorima''.

Lokalno stanovništvo blokiralo je pristup naftnom polju, uz zahtev Emerald Enerdžiju da pomogne oko popravljanja puteva u toj oblasti.

Agencija navodi da se protesti u blizini naftnih i rudarskih kompanija redovno dešavaju u Kolumbiji, jer lokalne zajednice traže od kompanija da izgrade infrastrukturu, uključujući škole i puteve.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter napisao da je naredio da se zajednička komisija kolumbijskih ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i oružanih snaga, pošalje u taj region kako bi se ''zaustavilo nasilje''.

Komentari (0)

Svet