Fokus

U martu velike zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

11:27

U martu velike zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje
U martu velike zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje - Copyright Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon File

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja održaće u martu velike zajedničke vojne vežbe koje će trajati više od 10 dana, najavili su danas zvaničnici dve zemlje.

Vežbe pod nazivom "Štit slobode" biće održane od 13. do 23. marta da bi bio ojačan kombinovani odbrambeni stav dve savezničke vojske, objavljeno je na brifingu za novinare u Seulu. 

Vojske SAD i Južne Koreje izvele su danas kombinovanu vazdušnu vežbu sa najmanje jednim američkim dalekometnim bombarderom B-1B i južnokorejskim borbenim avionima F-15K i KF-16, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da je cilj bio vežbanje koordinacije i demonstracije "proširenog odvraćanja“ od pretnji Severne Koreje.

Takve vežbe su u prošlosti izazivale oštre reakcije Severne Koreje, uključujući raketne probe i nuklearne pretnje, podseća Rojters. 

SAD i Južna Koreja su održale tokom prošlog meseca vojnu vežbu pod nazivom "Tikov nož", koja je uključivala američku topovnjaču AC-130J koja je učestvovala u ispaljivanju vođenih projektila i bombi.

Komentari (1)

Драган

03.03.2023 11:41

То Ким држи под контролом

Svet